Akkök Grubu şirketlerinden Akport, Rusya'nın Karadeniz kıyısında liman yapacak. Akport Genel Müdürü Özbekli, konuyla ilgili Rus Ulaştırma Bakanı Levitin'le bir araya gelecek.

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Ömer Dinçkök'ün yaptığı Akkök Şirketler Grubu'na bağlı Akport Tekirdağ liman İşletmesi, Rusya'da liman yapmak için düğmeye bastı.

Türkiye ile Rusya arasında yapılan ticarette özellikle Rus limanlarında yaşanan olumsuzlukları dikkate alan Akport, Rusya'nın Karadeniz kıyısında liman yapmak için Rus yetkililerle görüştü.

Akpot Genel Müdürü Fuat Özbekli'nin girişimleri ile yapılan görüşmeler sonucunda Rusya'nın Uman inşaatına olumlu yaklaştığı belirtildi. Ozbekli, önümüzdeki günlerde Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı İgor Levitin'le bir araya gelerek Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki hangi limanı alacağı konusunda görüş alışverişinde bulunacak,

UKRAYNA'YA KAYIYOR

Rusya'nın Karadeniz 'de bulunan limanlarda teknolojinin Grandbetting eskimesi, kapasitenin düşüklüğü ve liman ücretlerini çok pahalı olması sebebiyle Türk girişimcileri, Rusya'ya yapacaktan mal satışını Ukrayna üzerinden gerçekleştiriyor. Bu durum navlun maliyetlerinin büyük oranda artmasına yol açıyor. Bu durumu dikkate alan Akport, Rusya'da liman yatırımı için çalışmalara başladı.

Tekirdağ'ı özelleştirmeden aldı

A kök Grubu, 25 Haziran 1997'de özelleştirme kapsamındaki Tekirdağ Limanı'nın işletmesini 30 yıllığına 104 milyon dolara aldı. Akport Tekirdağ liman İşletmesi'nde bugün idari ve operasyonel olarak toplam 69 kişi çalışryor. Limandan Tekirdağ-Trieste arasında Ro-Ro seferleri yapılıyor. Aynca Türkiye'de ilk defa Marmara Denizi'nin içinde Tekirdağ - Bandırma limanlan arasında Ro-Ro seferleri yapılıyor. Son yıllarda liman için yapılan yatırımlar sonucunda yılda 3 milyon ton general kargo, dökme katı ve dökme sıvı yük ile yılda 150 bin konteyner indirme bindirme kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

(Kaynak: Hamit VAROL, Dünden Bugüne Tercüman )

Editör: TE Bilişim