Rize’ye Sochi ikramiyesi çıkabilir

RİPORT Yönetim Kurulu Başkanı Asim Çillioğlu, “2014 yılında Sochi’de düzenlenecek olan kış olimpiyatları için Rize’den 20 milyon ton bazalt taşı ihracatı gerçekleştirilebilir” dedi.

İstanbul’da düzenlenen International Port Finance seminerinde Akdeniz ve Karadeniz’deki liman yatırımları ve Türkiye’nin konumu değerlendirildi. Türkiye’de devam eden liman özelleştirmeleri ve liman yatırımlarının değerlendirildiği seminerde iki sene önce de gündemde olan liman projeleri yinelendi.

Konferans Başkanı Marten van den Bossche yaptığı açılış konuşmasında, Doğu Akdeniz’in liman gelişimi konusunda şanslı bir bölge olduğunu söyledi. Gelecek 3-5 yıl içinde mevcut liman kapasitelerinin yeterli olabileceğini, ancak sonraki yıllarda yeni liman yatırımlarının yeniden tartışılmaya başlanacağını belirten Bossche, Türkiye’nin de uzun dönemde daha çok limana ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bossche “Ekonomik büyümeye bağlı olarak 2012’ye kadar dünya genelinde 300 yeni liman ihtiyacı doğacak. Her yıl yaklaşık 40 limanın açılmasını bekleyebiliriz. Akdeniz ve Karadeniz’de de yeni liman ve altyapı ihtiyacı doğacak. Türkiye’nin de pastadan alacağı payı, rekabet sürecinde oynayacağı rol belirleyecek” dedi.

Gemiler limanları teğet geçti

Türkiye’deki konteyner limanları ve Marport’un gelişimiyle ilgili bir sunum yapan Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Müdürü Özgür Kalelioğlu, Geçen yıl Türk limanlarında 5,2 milyon TEU konteyner elleçlendiğini belirterek Türkiye’nin nüfusuna göre elleçlenen konteyner miktarının 10 milyon TEU’nun üstünde olması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin dış ticaretindeki düşüşün limanları direkt etkilediğini söyleyen Kalelioğlu, Marport’un konteyner elleçlemelerinde yılın ilk çeyreğinde geçen yıla oranla % 42 düşüş olduğunu ancak yıl sonunda 1,2 milyon TEU’ya ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

30 milyon ton taş gerekiyor

Türkiye’de özelleştirilen ilk sekiz limandan biri olan Rize Limanı da (RİPORT) seminerde sunum yapan limanlardandı. Rize limanı ve bölgedeki yük hareketini değerlendiren RİPORT Yönetim Kurulu Başkanı Asim Çillioğlu, Doğu Karadeniz limanlarının Anadolu’nun Rusya ve Kafkaslara açılan kapıları olabileceğini söyledi. 2014 yılında Sochi’de düzenlenecek olan Kış Olimpiyatları nedeniyle RİPORT’un iş hacminin artacağını dile getiren Çillioğlu “Olimpiyatlar için bir ada projeleri var. 20 milyar dolar ile 40 milyar dolar arasında bir maliyetten bahsediliyor. Bu adanan yapımında kullanılmak üzere 30 milyon ton bazalt taşı ihtiyaçları var. Bu özel taşlar sadece Doğu Karadeniz dağlarında bulunuyor. Bunun için bazı görüşmelerimiz oldu. Türkiye’deki taş ocakları ve çimento fabrikalarıyla görüşmeler yaptılar. Global krizin bu projeyi nasıl etkileyeceğini bilemiyoruz ancak Rusya Başkanı Vladimir Putin’in, bu adanın kesinlikle yapılmasını istediğini biliyoruz. Bu taşları Rize civarından temin ederlerse Rize ve Hopa limanlarından 15’er milyon ton taş gemilerle Sochi’ye taşınacak” diye konuştu.    

Editör: TE Bilişim