Pendik’te bir liman

RODER
Başkanı Saffer Ulusoy, CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu’nun ‘Yozlaşma ve Teslimiyet’ (29.3.2005) başlıklı yazısı üzerine aradı, ‘Yalçın Bey, Türkiye’de ilk defa çok güzel bir liman yaptık. Artık afyon ve esrar kaçakçılığı olmayacak. TIR’larımız, Haydarpaşa yerine Pendik’ten kalkıp İtalya’ya gidip gelecekler. Bu modern limanı Başbakanımız 29 Nisan’da hizmete açacak’ dedi.

Ulusoy, Pendik’te Ro-Ro tersanesi ile ilgili olarak kanunsuz bir iş yapmadıklarını öne sürerek ‘Ne yazık ki, Türkiye’de iş yapanlar cezalandırılıyor. Dünyanın malı dünyada kalır, biz bunu öbür dünyaya götürmeyeceğiz’ diye konuştu ve şunları anlattı:

‘RODER’de 201 nakliyeci bir araya gelerek üç şirket kurduk. Değeri 1 milyar doları bulan 12 Ro-Ro gemisi aldık, iki adet daha siparişimiz var. Bir Ro-Ro gemisi 245 TIR alıyor; bunları arka arkaya dizerseniz 4.5 kilometre tutar. Limanın yapımı için 85 bin dönümlük arsayı STFA’dan 25 milyon dolara aldık. Milli Emlak’tan 30 dönüm araziyi kiraladık, Kumcular Kooperatifi’nin yeri vardı; onlarla anlaştık, bu yeri Pendik Belediyesi’ne Perabet verdik. Onların da bize kiraladığı bu yer için yılda 700 milyar ödeyeceğiz kendilerine. Bunun dışında 35 milyon dolarlık da liman yatırımı yaptık. TIR’lar, İstanbul’u terk ediyor artık, gümrük işlemleri Erenköy yerine burada yapılacak.

Gümrüksüz akaryakıttan bu yolla yılda 4.5 trilyon tasarruf sağlanacak. En önemlisi insan ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı modern teknolojik aygıtlar getirdiğimizden artık bu olaylar tarihe karışacak.


BAYINDIRLIKTAN İZİN

UN RO-RO İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Solakoğlu ve Genel Müdür Cemil Bayülgen, milletvekili Kumkumoğlu’nun köşemizde çıkan yazısına şu yanıtı verdiler:

‘Liman devletin ilgili birimlerinin ‘bilgisi, izni ve onayı’ ile, ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yapılmıştır. Sn. Kumkumoğlu’nun iddiasının aksine, bu birimlerin başında Denizcilik Müsteşarılığı gelmektedir. İzni ve onayı olan diğer idareler; Çevre-Orman, Ulaştırma, Bayındırlık-İskan Bakanlıkları, Genelkurmay Başkanlığı ve Valiliktir. Limanın imar planları Bayındırlık-İskan Bakanlığı’nca Kıyı Kanunu ve İmar Kanunu hükümlerine göre onanmıştır. Tüm yapılar, imar planları ve Ulaştırma Bakanlığı’nın onayladığı uygulama projesine göre inşa edilmiştir. İddia edilenin aksine Pendik Belediyesi’nce yapı ruhsatı ve yapı kullanım izni verilmiştir. Maliye Bakanlığı’nca yapılan işlemler Kıyı Kanunu, Tapu Kanunu ve Devlet İhale Kanunu’na dayanmaktadır ve yasaldır. Viyadük ve yol çalışmaları liman kurulmadan önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan ‘İl Ulaşım Master Planı’na göre ve belediyece yapılmaktadır. Liman, mahalle ‘içinde’ yer almamakta ve ayrı bir trafik güzergahından işletilmektedir.’

Kaynak:Yalçın Bayer

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim