LİMAN-İŞ SENDİKASI: İSKENDERUN LİMANININ ÖZELLEŞTİRMESİ BOP'UN PARÇASI

İskenderun Limanı'nın özelleştirilmesininarkasında ABD'nin petrol akışım güvenli bir şekilde yapmak isteğinin olduğu açıklandı.

Liman-İş Sendikası, özelleştirme ihalesi açılan İskenderun Limanı ile ilgili hazırladığı raporda, "ABD ve petrol şirketleri, petrol akışını güvenli bir şekilde yapabilmek için İskenderun Limanım istemektedir, İskenderun Limanı, ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) çerçevesinde ABD tarafından işgal edilecektir" denildi.

Liman-Iş Sendikası'nın hazırladığı Temmuz 2005 tarihli "İskenderun Limanı; Asırlardır Üzerine Oynanan Oyunlar Bitmiyor" başlıklı raporda, 1991 yılına kadar sürekli kâr eden limanın Körfez Gencobahis Savaşı’yla birlikte zarar etmeye başladığına dikkat çekildi. Raporda, İskenderun Limanı'nın zarar etmesinin nedenlerinin başında açık ya da kapalı bir şekilde devam eden Ortadoğu ve Irak'a yönelik ambargonun geldiği kaydedildi.

'Baltalanmaya başlandı'

İskenderun Liman Yönetmeliği’nde yapılan Anayasa'ya ve Liman Kanunu'na aykırı değişiklikle, birçok iskelenin yasal dayanağı olmadan faaliyete geçtiği ve İskenderun Limanı'nı "baltalamaya" başladığı anlatıldı.

Özel sektöre bırakıldı

Raporda, özel iskelelere yönelik olarak Dekaş Med Marine adlı bir özel kılavuzlama şirketinin kamu hizmeti olarak değerlendirilen kılavuzlama hizmeti vermesine hukuki dayanağı olmamasına karşın sessiz kalındığı belirtildi. Limanın araç-gereç alımı engellenerek özel iskelelerle rekabet edebilmesinin engellenmesi de zarar etmesinin diğer bir nedeni olduğu belirtilen raporda, ambargo ve özel iskeleler nedeniyle sürekli düşüş gösteren limanın gelirinin 2003 yılında limanın ADD ordusuna kiralanması karşılığında alınan ücret nedeniyle arttığına dikkat çekildi.

'ABD üssü olacak'

Raporda, “Limanın Stratejik ve politik önemi" başlığı altında Kıbrıs'ta bir ABD üssü kurulması ve İskenderun Limanı'nın Kerkük ve Musul petrollerinin taşımacılığında işlev görmesine ilişkin 1949 yılından itibaren süren taleplere dikkat çekildi, "İskenderun ve Kıbrıs'a hükmetmek, neredeyse dünyaya hükmetmek gibidir. Çünkü liman ve Kıbrıs anahtar konumdadır" denilen raporda, 2003 ABD-Irak savaşı sırasında "İskenderun Limanı'nın ABD tarafından üs olarak kullanılmasının" limanı yeniden dünya gündemine taşıdığı kaydedildi. Raporda, şu değerlendirme yer aldı: "İskenderun Limanı, 21. yüzyılın enerji merkezi olacaktır. Azerbaycan'dan gelen boru hattı, Türkmenistan. Irak, Kazak ve Iran petrollerinin dünyaya açılma noktası olarak, İskenderun Limanı'ndan senede 150-200 milyon ton petrol geçiş yapacaktır. Türkiye'nin ton başına petrolden 100 dolar aldığını ve sair gelirlerden de 50 dolar aldığını farz edersek senede 30 milyar doların her sene Hazine'ye gireceği aşikardır. Ve bu noktada hem İskenderun Limanı'nın hem de Kıbrıs'ın önemi ortaya çıkmaktadır."

Özelleştirme karşıtı eylem

Yeni Karamürsel mağazası önünde toplanan Ankara Sendika Şubeleri Platformu üyesi bir grup, Telekom'un bir silah kaçakçısına, ETİ Alüminyum Tesislerinin ise şaibeli bir firmaya Oymapınar Barajı ile birlikte hediye edildiğini, Mersin Limanı'nın da Antalya limanı gibi çetelere ve mafyaya satılmak istendiğini söyledi.

(ÖZGÜR GÜNDEM GAZETESİ)

Editör: TE Bilişim