Altan Köseoğlu: Özel limanlar devletleşiyor!
 
Altaş Ambarlı Liman Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Altan Köseoğlu, "Kendi limanlarını özelleştiren devlet, özel limanların yüzde 30-35 ortağı oldu" dedi. Köseoğlu, devletin özel limanların ortağı gibi davrandığını belirterek şunları söyledi:

"Devlet kendi liman imtiyazlarını devrederek limanlarını kiraya veriyor. Diğer yandan özel liman izinleri beş yılda alınıyor. Tevsiat (genişletme) izni ise üçbuçuk yılda çıkıyor. Milli Emlak, limanlara denizi kiralıyor. Kiranın metrekaresi 14-15 YTL. 200 bin metrekare bir deniz sahası için bu rakam büyük bir yekûn tutuyor."

Kira ücretinin her yıl enflasyon kadar arttığını, bunun üzerine üç yılda bir de rayiç bedel artışı yapıldığını belirten Köseoğlu, "Yaptığımız her işten Milli Emlak ayrıca yüzde 15 pay alıyor. Bu payın artırılmasına çalışılıyor. Bazı yüklerde bu pay gelirin yüzde 30'unu buluyor. Devlet adeta yüzde 30 ortağımız oldu" dedi.

Kabotaj taşımacılığının da aksadığını belirten Altan Köseoğlu, şu bilgileri verdi:

"Yurtdışından büyük gemilerle Avrupa yakasındaki Altaş Limanı'na inen koyteynerlerin yüzde 30'u Anadolu yakasına kamyonla gidiyor. Kamyonla en az 350-400 dolara taşınan bir koyteyner, küçük gemilerle 220-250 dolara taşınabilir. Kabotaj uygulamasındaki aksaklıklar nedeniyle yurtiçi denizyolu taşımacılığı tökezliyor. Bu konuda Gümrük Müsteşarlığı'nca yeni düzenlemeler gerekli."

Köseoğlu, limanlardan istenen verim alınamadığı için özelleştirme yapıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Liman özelleştirmelerinden bahsediyoruz, ama burada asıl önemli olan bunun niye yapıldığıdır. Türkiye'de birileri oturduğu yerden 'limanlar özelleşsin' dediği için özelleşme ihalesi yapılmıyor, limanlardan istenen verimin alınabilmesi için bu yola başvurulmuştur."

Köseoğlu, Ambarlı'da limancılığın tüm alanlarında hizmet verdiklerini belirterek, "Yüksek kapasite ve teknik ekipmanlarla hizmet veriyoruz. Geniş hizmet ve servis imkânlarına sahip olan limanda değişik terminaller var. Dökme yük, karışık eşya, konteyner elleçlemesi ve özel amaçlı iskeleleriyle dünyanın her yerine taşımacılık yapan gemilere hizmet verebilir konumdayız. Ambarlı Gümrük, Gümrük Muhafaza müdürlükleri, Liman Başkanlığı ve ilgili tüm diğer kamu kurumları limanda konuşlanmış halde hizmet veriyor" dedi.

Bülent Yardımcı/Milliyet

Editör: TE Bilişim