Danıştay'ın iptal ettiği liman özelleştirmelerinde hukuk tartışması bitmiyor

Danıştay'ın özelleştirmesini iptal ettiği Denizcilik İşletmeleri’ne ait limanlar, Özelleştirme İdaresi tarafından geri alınmadı. Yeni programa alınan TCDD'ye ait liman özelleştirmelerinde ise hukuk yine göz ardı edildi.

ANKARA-Ulusoy Grubu'na verilen Çeşme Limanı’nın özelleştirmesinin yürütmesinin Danıştay taralından durdurulması, daha önce iptal edilip karan uygulanmayan Türkiye Denizcilik imletmeleri'ne ait liman ihalelerini yeniden gündeme getirdi.

Özelleştirme idaresi Başkanlığı (ÖİB) bu limanlan geri almazken yarın çıkacağı Mersin Limanı ihalesiyle de TC Devlet Demiryollarının (TCDD) limanlarını özelleştirmeye hazırlanıyor

Bunlardan ilki olan Mersin Limanı'nın ihalesi yarın yapılacak.

ÖİB'nin liman özelleştirmelerinde ısrarla sürdürdüğü uygulamalar şöyle:

  • Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait Tekirdağ, Hopa. Sinop, Rize, Ordu, Antalya ve Giresun limanları, ÖİB tarafından imtiyaz sözleşmeleri yapılmadan Özelleştirildi.
  •  Liman-iş Sendikası her liman için ayrı ayrı bölge idare mahkemelerinde açtığı davalarla "ÖİB ye İmtiyaz sözleşmesi yapmadan işletme devri hakkı tanıyan 4046 sayılı Özelleştirme Yasasının İlgili hükümlerinin Anayasa Mahkemesi tarafından İptal edilmiş olduğunu" gerekçe göstererek bu limanların özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının iptal edilmesini istedi.
  • Bölge idare mahkemeleri dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi. Danıştay da bu kararlan onadı.
  • Liman-İş'in iptal kararlarının gereğinin yerine getirilmesi için OİB’ ye başvurması üzerine, ÖİB'nin 24 Mart 2005 tarihinde hazırladığı bilgi notunda "Bu kuruluşları devralmış olan gerçek ve tüzelkişilere karşı geriye veya ileriye yönelik işlem tesisine imkân bulunmadığına karar verilmiştir Bu çerçevede limanlar için iptal kararları uyarınca herhangi bir işlem tesis edilmemiştir" dendi
  • ÖİB'nın anayasaya aykırı olduğunu bile bile özelleştirip geri almadığı bu limanların çoğunda, alıcılar ile arasında, alıcıların ödemelerini zamanında yapmamalarından kaynaklanan ciddi sorunlar yaşandı.
  • Liman özelleştirmelerinde ısrarını sürdüren hükümet, bu sefer de ÖYK'nin 30.12.2004 tarihli kararıyla TCDD'ye ait 7 limandan, Haydarpaşa dışındaki İzmir, Mersin, Samsun, Bandırma, Derince ve İskenderun limanlarının özelleştirme programına alınmasına karar verdi.
  • Liman-İş. "Limanların işletme hakkı, imtiyaz sözleşmesi İle verilebilir Oysa burada ÖİB veya TCDD ile alıcı arasında imzalanacak, gerekirse sonra ek sözleşmeler ile değiştirilebilecek 'adi' bir sözleşmeye imkan verilmektedir. İmtiyaz kapsamındaki bir işletme hakkının, imtiyaz sözleşmesi dışında devri, anayasaya, 4046 sayın yasaya ve hukuka aykırıdır" gerekçesiyle bu kararın da iptali için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde dava açtı.
  • ÖİB ise kararından geri dönmedi.   Üstelik bunlardan Mersin Limanının.  Rekabet Kurumunun "tek teşebbüs hâkimiyetinde olmamasını teminen iki farklı teşebbüs İşletmesine verilmek üzere" bölünerek özelleştirilmesi görüşüne karşın tek bir alıcıya kiralanması için ihaleye çıkmaya karar verdi.

Betmatik 0pt; mso-list: l0 level1 lfo1; tab-stops: list 36.0pt">(Haber: MURAT KIŞLALI, CUMHURİYET)

Editör: TE Bilişim