Aliağa’da denizden hareket var. Nemport hafta sonu 2 gemi bekliyor

10 yıl önce bir hayal ile başlayan Nemport Aliağa Liman Tesisleri, 10 yıl içerisinde 70 milyon dolar harcanarak dev bir yatırıma dönüştü.

Aralık ayı başından itibaren tam kapasite çalışmaların başlayacağını n altını çizen Nemport Yatırımlar Koordinatörü Mehmet Tuğalan, yılda 300 bin TEU konteyner yükleme boşaltma kapasiteli Ege'nin en büyük konteyner limanı Nemport'un; İzmir Limanı'na alternatif gibi görünsede, İzmir Limanı'nın yükünü hafiletecek, sektörün sorunlarına çözüm getirecek bir tesis olduğunu belirtti.

İlk konteyner gemisini geçtiğimiz ay başında karşılayan Nemport, bu hafta sonu da 1600 konteyner yüklü iki ayrı  gemiyi karşılamaya hazırlanıyor.   10 yıl önce Aliağa Nemrut Körfezi'nin Kuzey kıyısında yer tespiti ile başlayan, Akdeniz Kimya Nemport Liman İşletmeleri Aliağa'ya; 40 metre genişliğinde 820 metre uzunluğunda rıhtımı ile 140 bin metrekare alana inşaa edilmiş  dev bir tesis kazandırdı. Bu alanın 100 bin metrekaresi 7 bin 600 TEU konteyner ve 120 adet reefer centr istifleme alanı olarak inşaa edilmiş.

'İSTİHDAM YARATACAK'

Bugüne kadar Aliağa'ya 70 milyon dolarlık bir gerçekleştirdiklerini belirten Nemport Yatırımlar Koordinatörü Mehmet Tuğalan, önümüzdeki süreçte bu yatırımı 100 milyon dolara çıkaracaklarını belirtiyor.

İlk etapta 100 kişilik bir istihdam yarattıklarını belirten Tuğalan, önümüzdeki süreçte bu rakamın 500'e kadar çıkacağını da beliriyor.

Nemport'un Aliağa'ya ve Ege'ye yeni bir sinerji yaratacağının altını çizen Tuğalan, “Bu rakamlar sadece bizim kadromuzda çalıştıracağımız personel sayısı. Buna gelecek konteynerlerin taşımacalığını yapacak firmaların, çalışacak kamyon ve tırların, bu tesise ilave olarak yapılacak depo ve antrepolarda çalışacak olanları da eklersek. Bu tesis Aliağa'da büyük bir istihdam yaratacaktır. Tesisimizin; başta yöremiz olmak üzere, ülkemiz için yaratacağı katma değer bizleri gururlandırmaktadır.” dedi

EGE BÖLGESİNİN İLK ÖZEL KONTEYNER LİMANI

Nemport'un Ege Bölgesindeki 22 metre derinliğe sahip, aynı anda 4 ayrı geminin yaklaşabileceği ilk özel konteyner limanı olanı olduğunu belirten Tuğalan, “Altyapı özellikleriyle Uluslararası standarlarda hizmet veren Limanımıza düzenli konteyner gemi seferleri bu ay sonunda başlayacak. Her türlü ithalat ve ihracat konteynerlerinin; gümrük işlemlerinin sorunsuz ve çok kısa bir sürede gerçekleştirildiği limanımızda, ayrıca konteyner içi dolum ve boşaltım hizmetleri hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir” dedi.

YILDA 300 BİN TEU KONTEYNER

Şimdilik yılda 300.000 TEU konteyner tahmil/tahliye kapasitesi ile hizmet vermesi planlanan işletmede düzenli gemi seferlerinin başlaması ile daha da artacağını belirten Mehmet Tuğalan, “Yaklaşık 3 yıl içinde tam kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. O zaman  günlük 1500 adet konteyner hareketi beklemekteyiz. Bu nedenle, Limanımızın yöremize katacağı sinerji her geçen gün büyüyecektir” dedi.

İKİ AYRI GEMİ  BİN 600 KONEYNER İLE GELİYOR

Geçtiğimiz ay başında ilk gemiyi törenle karşıladıklarını ve planlanandan çok daha kısa bir sürede boşaltma işlemini gerçekleştirdiklerini belirten Mehmet Tuğalan, Amerika ve Avrupa ülkelerinden 13 ve 14 Kasım tarihlerinde; (Cma/Cgm acentasına ait ve 1400 konteyner tahliyesini yapacak olan Mv/Alabama'  ve 'Borchard acentasına ait ve 200 konteyner tahliyesi yapılacak olan Mv.Joanna Borchard)  iki ayrı acentaya ait toplam bin 600 konteyneri taşıyan geminin geleceğini söyledi

Editör: TE Bilişim