Nakliyecilerin gözü İskenderun limanında

HATAY (CİHAN)-Ortadoğu'nun ve GAP'ın çıkış noktası İskenderun Limanı'nın işler hale gelmesi için hükümet nezdinde görüşmelerinin devam ettiğini bildirildi.

İskenderun Limanının Türkiye'nin en büyük ve kapasiteye sahip limanı olduğunu vurgulayan Ro-Ro İşletmeleri ve Kombine Taşımacıların Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yüksekgönül, "Coğrafi konumu, kapasitesi ve Ortadoğu'ya yakınlığı ile stratejik yapıya sahip İskenderun Limanı'na mutlak suretle konteynır terminali kurularak, gerekli modernizasyon ve yatırım yapılması lazım. Gerek demiryolu, gerekse otobanın limana kadar gelmiş olması, buranın önemini daha da artırmaktadır. 1980 öncesi İskenderun ekonomisinin en canlı günleri yaşanırken, şimdi liman adeta kaderine terk edilmekte ve 50 yıl öncesi makineler ile liman da çalışmalar yapılmaktadır.'' dedi.

Liman'ın gerekli modernizasyonu için hükümetle görüşmeler yaptıklarını anlatan Yüksekgönül. "Biz yıllardır iktidara gelen hükümet yetkililerine sesleniyoruz ancak şu ana kadar somut bir adım atılmadı. Limanının işler hale gelmesi ile nakliye firmasından sanayisine, esnafından işçisine kadar tüm sektörler hareketlenecek ve İskenderun şaha kalkacaktır. Şu an nakliyecilerin de gözü limanının özelleştirilmesinde " şeklinde konuştu.

Cilvegözü Sınır Kapısı'nın tamamlanması ile nakliyecilerin rahatlayacağını aktaran Yüksekgönül,  Cilvegözü sınır kapısının bitmesiyle kuyrukların daha da azalacağına dikkat çekti .

Yüksekgönül, "Kapıda X-ray cihazı kuruldu ve gümrük idaresine teslim edildi. Bu sistem sayesinde gümrük kapılarında kuyruk çilesinin bitmesini bekliyoruz." diye konuştu. Habur Sınır Kapısında da 2007 yılında geçişlerin çok yavaş olduğuna dikkat çeken Yüksekgönül. şunları söyledi "Geçişlerin yavaşlaması, ihracatın azalmasına neden olmuştur. Habur kapısı günde ortalama 3 bin vasıtanın geçmesine müsaittir. Fakat sadece 500-600 vasıta geçebilmektedir. Bunun akabinde ise uzun kuyruklar oluşmaktadır. Araçlar zamanında gidemediği için maliyetler yükselmektedir. Bizim gecikmemiz ise Iran ve Ürdün'e yaramakta, onlar malları zamanında teslim ettikleri için Türk nakliyecilerini zorda kalıyor. Bir an önce Habur Sınır Kapısının da işlerliğinin ve kapasitesinin arttırılması lazım. Anadolu İhracatçılar Birliğinin verilerine göre. Temmuz ayına kadar Irak'a ihracat yüzde 8.14 azalmıştır. Halbuki 2005-2006 yıllarında bu rakamlar rekor düzeyindeydi."

Ekonomi

Editör: TE Bilişim