EFQM’in Türkiye’deki temsilcisi olan Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından mayıs ayında yapılan dış değerlendirme sonucunda, Marport Liman İşletmeleri üç yıldızlı “Mükemmellikte Yetkinlik Belgesi” almaya hak kazandı. Marport, limancılık sektöründe dış değerlendirme ile yetkinlik belgesi alan ilk firma oldu.

Türkiye’nin ilk özel konteyner limanı Marport, 2007 yılında Entegre Yönetim Sistemi (EYS) kapsamındaki ISO 9001 (Kalite Yönetim Sistemi), OHSAS 18001 (İş Sağlığı ve İş Güvenliği Sistemi) ve ISO14001 (Çevre Yönetim Sistemi) sertifikalarını alarak terminal faaliyetlerini dünya standartlarına taşıdığını tescilledi. 2006 yılından bugüne kalite yolculuğunda emin adımlarla ilerleyen Marport, Toplam Kalite Yönetimi aşamasına geldi. Tüm organizasyon süreçlerinin sürekli geliştirilmesi, iyileştirilmesi ve tüm paydaşların (müşteriler, çalışanlar, hissedarlar, tedarikçiler, toplum) beklentilerinin dengeli bir şekilde karşılanması üzerine kurulu yönetim anlayışı olan Toplam Kalite Yönetimi, EFQM Mükemmellik Modeli’nin çizdiği esaslar göz önünde bulundurularak limanda uygulanmaya başlandı. Dokuz ana kriter ve 32 alt kriterden oluşan bu yönetim sistemi için yapılan dış değerlendirmede, Marport kuruluşun başarılı biçimde yönetildiğini ve “mükemmel kuruluş” olma yönünde ilerlediğini gösteren üç yıldızlı yetkinlik belgesine layık görüldü. Marport, bundan sonra dış değerlendirme raporunda belirtilen iyileştirmeye açık alanları geliştirmek amacıyla yeni projelere başlayacak ve nihai hedefi olan 5. aşama Avrupa ve/veya Ulusal Kalite Büyük Ödülü’ne bir adım daha yaklaşmak için çalışmalarını sürdürecek.

Ulusal Kalite Hareketi’ne katıldı
Marport, KalDer tarafından ulusal “kalite” bilincinin yaratılması, geliştirilmesi ve toplam kalite yönetimi ile Mükemmellik Modeli uygulamalarının yaygınlaştırılması amacı ile başlatılan Ulusal Kalite Hareketi’ne de katıldı.Ulusal Kalite Hareketi İyiniyet Bildirgesi İmza Töreni Arkas Holding Liman Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Genç, Liman Hizmetleri Ticaret ve Sistem Destek Direktörü Özgür Kalelioğlu ve KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A.Hamdi Doğan’ın katılımıyla, Marport Limanı’nda 1 Temmuz’da gerçekleşti. Törende konuşan Hakan Genç “Hedefimiz üç sene içerisinde Türkiye Kalite Ödülüne aday olmak ve almak. Bunun için gerekli olan yerleşik kurum kültürü, donanımlı çalışanlar, azim ve rehberlik unsurlarına sahibiz.” dedi.

EFQM Mükemmellik Modeli nedir?
EFQM Mükemmellik Modeli, kuruluşlara, yönetim sistemi için bir yapı sunan ve mükemmelliğe giden yolun neresinde olduklarını gösteren, eksikliklerini saptamalarını sağlayan ve uygun çözümleri teşvik eden bir özdeğerlendirme aracıdır.
Editör: TE Bilişim