16 yılda 2 ay çalıştılar
 
Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde, uzun yıllar  tüten bacalarıyla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan, ancak, ham madde sıkıntısı nedeniyle üretimi duran SEKA Kağıt Fabrikası'nın 128 işçisi ile 28 memuru her gün mesaiye gelmelerine rağmen sadece temizlik ve bakım yapıyorlar. Son 16 yılda sadece 2 ay çalışabilen işçiler, aktif olarak hizmette bulunacakları ortamın özlemini çekiyorlar.

Mersin'in gözde turizm beldelerinden Taşucu sahilinde, liman dahil 1698 dönüm arazinin yanı sıra denize sıfır konumunda 276 adet de lojmanı bulunan SEKA Kağıt Fabrikası'nın işçileri, Bakanlar Kurulunun aldığı turizme açma kararıyla birlikte yeni konumlarının belirlenmesi için gün sayıyorlar.

Ham madde sıkıntısı nedeniyle 1993 yılında üretimine ara verilen tesis, 5 Şubat 2006 tarihinde 11 yıl aradan sonra yeniden üretime başladı. Ancak, ham maddenin tükenmesiyle bu durum da 8 Nisan 2006 tarihine kadar devam edebildi. Bu yüzden son 16 yılda sadece 2 ay çalışabilen fabrikanın personeli, mesailerine düzenli olarak gelmelerine rağmen sadece temizlik ve bakım yapıyorlar.

Emekliye ayrılanların yerine yenisi alınmayarak personel sayısının azaltılmaya çalışıldığı fabrikanın işçileri, faal olarak çalışmanın özlemini yaşadıklarını bildirdiler.

“İŞÇİLER VE MEMURLAR MAĞDUR EDİLMEYECEK”

Seka Taşucu Fabrikası Müdürü Avni Kaya Millioğlu, fabrikanın faal olduğu dönemlerde 1050 işçi ve 200 memurun çalıştığını, üretimin durmasının ardından emekli olanların yerine personel alınmadığı için şu anda 128 işçi ve 28 memurun kaldığını ifade etti.

SEKA'nın işçilerinin, tesisler satılsa da mağdur edilmeyeceklerini belirten Millioğlu, “Memurlar branşlarına göre çalışabilecekleri uygun kurumlara atanacak. Yine işçiler de tahsil durumuna göre uygun olan kurumlara gönderilecekler. Yani fabrikanın kapanmasıyla işçi ve memurlar mağdur edilmeyecekler. Şu an üretim olmadığı için personelimiz normal mesaiye gelip bakım, onarım ve temizlik gibi çalışmaları yapıyorlar” dedi.

KARARIN SEVİNCİ

Taşucu Belediye Başkanı Yaşar Açıkbaş ise SEKA arazisinin turizme açılması konusundaki Özelleştirme Dairesi Başkanlığı Kararı'nın, Resmi Gazete'de 24 Haziranda yayımlandığını ve SEKA arazisinin turizm alanı olarak değerlendirilmesine, limanının da yat limanı olarak kullanılmasına karar verildiğini kaydetti.

Bu gelişmelerle Taşucu'nun turizm beldesi olma yolunda büyük adımın atıldığını ifade eden Açıkbaş, “Bundan sonraki sürecin hızlı bir şekilde ilerlemesi temenni ediyoruz. Taşucu Belediyesi olarak da tüm desteğimizi birinci öncelikli olarak vereceğiz” dedi.

Turizme açılma kararının son derece sevindirici olduğunu vurgulayan Açıkbaş, daha önce tüten bacasıyla bölge ekonomisine büyük katkı sağlayan SEKA'nın tesislerinin turizme yönelik yatırıma dönüştürülerek çok daha fazla değer katacağına inandığını söyledi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından satışa çıkarılıp, uygun görülen bir yatırımcıya satışının yapılmasının ardından turizm tesisi alanlarının kurulmaya başlanacağını, bunun için çalışmaların sürdüğünü belirten Açıkbaş, projenin gerçekleşmesi halinde Taşucu yöresinde en az bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacağını kaydetti.

Açıkbaş, SEKA arazisinin turizm bölgesi ilan edilmesi, limanının da yat limanı olarak kullanılmasına karar verilmesinde gösterdikleri yakın ilgiden dolayı Mersin'in 12 milletvekiline de teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

DÜNDEN BUGÜNE SAKA

SEKA arazisinin temeli 28 Temmuz 1975'de atıldı. 18 Ekim 1984'de faaliyete geçen fabrika, 1993 yılında ham madde sıkıntısı nedeniyle üretimine ara verdi. 5 Şubat 2006 tarihinde yeniden üretime başlayıp, ham maddenin tükenmesiyle bu üretimi 8 Nisan 2006 tarihine kadar sürdürebilen fabrika özelleştirme kapsamına alınarak, Sümer Holding'e devredildi. Adı da Sümer Holding AŞ Taşucu Kağıt Sanayi İşletmesi olarak değiştirilen SEKA Kağıt Fabrikası, bu süreçte Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca 3 kez satışa çıkarıldı.

İlk ihalede Park Holding Afi-LAVEGGIA ortak Girişim Grubu'na 109,9 milyon dolara satışı yapıldı, ancak, firma daha sonra alım yapmaktan vazgeçti. 12 Şubat 2004'de yeniden teklif mektubu alınarak ikinci defa satışa sunulan SEKA Kağıt Fabrikasını, teklif veren şirketler 70 milyon doları pahalı bularak satın almaktan vazgeçti. Üçüncü ihale ise 6 Eylül 2004 tarihinde yapıldı, ancak satış yine gerçekleşmedi.

Son olarak da Bakanlar Kurulu kararıyla Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesindeki SEKA arazisinin turizm alanı olarak değerlendirilmesine, SEKA Limanının da yat limanı olarak kullanılmasına karar verildi.
 

Editör: TE Bilişim