Mersin'i alan Singapurlu PSA, İzmir Limanı'nın da gizli ortağı çıktı
 
Akfen Holding ile beraber Mersin Limanı 'nın 36 yıllık işletme hakkını 755 milyon dolara alan Singapurlu PSA 'nın, İzmir Limanı 'nın da 'gizli' ortağı olduğu ortaya çıktı.

Rekabet Kurulu (RK ), Hong Konglu Hutchison ile Singapurlu PSA 'nın Lüksemburg merkezli ve yüzde 50'şer ortaklıkla kurdukları şirketlerin, İzmir Limanı ihalesini kazanan konsorsiyumdaki Hutchison Ports Turkey (HPT) ve Hutchison Ports Holding (HPH) firmalarının yüzde 40 hissedarı olduğunu belirledi.

İhale öncesi bu bilgiyi sunmayan Huthison-Global-Deutsche Bank -Ege İhracatçı Birlikleri (EİB ) Ortak Girişim Grubu 'na (OGG ), yanlış ve yanıltıcı bilgi vermekten 3432 YTL ceza kesen RK , hisse oranının düşük olmasını gerekçe göstererek PSA 'nın ortaklığının rekabete engel olmayacağı görüşüne vardı. RK , 2005'te yaptığı ön incelemede Mersin ve İzmir limanlarından herhangi birinin işletme hakkını alan firmanın diğer liman ihalesine giremeyeceğine hükmetmişti. PSA , İzmir Limanı ihalesini 4. sırada tamamlamıştı.

Bilgiler tutarlı değil

İzmir Limanı 'nı işletme hakkının özelleştirilmesine 5 Haziran 'da izin veren RK , 14 Ağustos 'ta yayımladığı kararında İzmir Limanı 'nın işletme hakkını 1 milyar 275 milyon dolarla kazanan Hutchison -Global-Deutsche Bank ve EİB OGG 'de çoğunluk hissesini elinde tutan HPT ve HPH firmalarının, Hutchison Whampoa Limited'in dolaylı iştiraki olduğunu belirtti.

Kararda 'Bildirim formunda 2006 Mayıs 'tan bu yana HPT ve HPH'nin yüzde 20'sinin Singapur 'da kurulmuş bulunan PSA World Port Pte. Ltd.'ye ait olduğu ifade edilmiş, bu hissedarlık ilişkisinin sadece portföy yatırımı niteliğinde olduğu vurgulanmıştır. Ancak PSA 'nın OGG 'deki firmalardaki hissedarlığına ilişkin olarak kuruma gönderilen bilgilerde bir tutarsızlık tespit edilmesi üzerine söz konusu hissedarlık ilişkisinin niteliği derinlemesine incelenmiştir. Buna göre HPT'nin bütün hisseleri Hutchison Ports Investments S.a.r.l'ye (Luxemburg ) aittir. Bu firmanın hisselerinin yüzde 40'ı, Hutchison ve PSA 'nın yüzde 50'şer hissesine sahip olduğu Hutchison Ports Holdings S.a.r.l'ye aittir' denildi.

Benzer şekilde HPH hisselerinin yüzde 40'ının da yine Hutchison ve PSA 'nın yüzde 50 ortak olduğu bir teşebbüse ait olduğu kaydedildi.

Ortaklıklar şeffaf olmalı

Buna karşın bu ortaklık yapısına göre Hutchison -Global ile PSA -Akfen 'in aynı ekonomik birlik içinde kabul edilemeyeceğini kaydeden RK , PSA 'nın İzmir Limanı 'ndaki ticari çıkarlarının toplamın yüzde 5'ine denk geldiğini açıkladı.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh , 'PSA ile Hutchison 'un ortaklığının önceden bildirilmemesi doğru değil. Bana göre bu tür ortaklıklar yapılıyorsa açıklıkla ve şeffaflıkla söylenmeli. Ya da bu tür ortak girişimlere gidilmemeli. İzmir ve Mersin limanlarının konumu ve işlevi çok farklı. Bu ortaklık bir haksız rekabet yaratmaz' dedi.

Hutchison ve PSA 'nın ortaklık ilişkisi

*İzmir Limanı ihalesini HPT ve HPH'nin içinde bulunduğu konsorsiyum kazandı.

*Hutchison , HPT ve HPH'de dolaylı yüzde 80 hisseye sahip.

*Bu şirketlerin yüzde 20 hissesi ise Singapurlu SPA 'nın.

*Limancılık şirketi olan HPH, 45 liman işletiyor.

*HPT ise Türkiye 'deki özelleştirmeler için kuruldu.

*HPT ve HPH'nin ana hissedarı şirketlerin yüzde 40'ı Hutchison -PSA ortak şirketinin.

*Bu yapı ile PSA 'nın İzmir Limanı 'ndaki hissesi yüzde 5'e geliyor.

Referans


 

Editör: TE Bilişim