“Mersin’e yapılacak konteyner limanı ile Türkiye’nin uluslararası önemi artacak”

Mersin’de yapılacak konteyner limanı için çalışmalar sürüyor.

Tam kapasiteye ulaşması durumunda yıllık ortalama 8 bin geminin limanı kullanması bekleniyor.

Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdürlüğü yatırım programında yer alan Mersin Konteyner Limanı Projesi’nin, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alma çalışmasının devam ettiği kaydedildi.

Özelleştirilen Mersin Limanı’nın gelecekte bölgedeki hareketlilik karşısında yetersiz kalacağı düşüncesiyle yola çıkılan projenin istihdama da katkı sunması bekleniyor.

Mersin Konteyner Limanı Projesinin tamamlanmasıyla Türkiye’nin uluslararası konteyner taşımacılığındaki yeri ve önemini artacağını belirten Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreteri Korer Özbenli, yeni konteyner limanının Mersin ve Türkiye’ye Doğu Akdeniz’de uluslararası yük taşımacılığında stratejik avantajlar sağlayacağını söyledi.

Mersin’in denizci bir şehir olması gerektiğini anlatan Özbenli, “Türkiye ve Doğu Akdeniz’de ana liman-lojistik üs hedefiyle dünya şehri olma yolunda ilerleyen Mersin’e yapılacak her yatırım, denizciliğimize, bölgemize ve sonuç itibariyle ülkemizin ekonomik gelişimine ivme ve heyecan kazandıracaktır.” dedi.

Özbenli, “Denize yapılacak dolguyla elde edilecek 394 hektarlık liman bünyesinde konteyner depolama alanları, yükleme-boşaltma operasyonları için gerekli makine ve ekipmanlar, idare ve sosyal tesisler, artık kabul tesisi, bakım onarım alanları yer alacak.” diye konuştu.

Mersin Limanı’ndan bağımsız gerçekleştirilecek 355 milyon 200 bin avro tahmini bedelli projenin hayata geçmesiyle, Türkiye’nin uluslararası konteyner taşımacılığında büyük bir eksikliğinin giderileceğini ifade eden Özbenli, “Türkiye’nin ulaşım ağlarını, Avrupa ulaştırma ağlarına bütünleştirme çalışmalarında öncelikli öneme sahip proje kapsamındaki limanın işletmeye geçiş sürecinin 5 aşamada tamamlanması planlanıyor. Projenin ilk etabında kapasitenin 1,7-1,9 milyon TEU (twenty-foot equivalent unit) olması ve tüm etaplarının proje tamamlandıktan sonra 10,3-11,4 milyon TEU kapasiteye ulaşması hedefleniyor.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim