Mersin Limanı'ndan 755 milyon $ 

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, Mersin Limanı’nın işletme hakkını devri dün gerçekleşti
 
ÖİB ve PSA-Akfen ortaklığı arasında yapılan imza törenine, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yeni Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, ÖİB Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Hasan Köktaş, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, PSA CEO’su Eddie Teh, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Mersin Valisi Hüseyin Aksoy ve diğer yetkililer katıldı. Devirle birlikte 755 milyon dolar ÖİB’in kasasına girdi.

TCDD’ye Mersin Limanı’nın 36 yıl süreyle işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla 9 Haziran 2005 tarihinden itibaren verilen ilanlarla ihale açılmış ve 2005 yılı Ağustos ayında yapılan ihaleyi 755 milyon dolar bedelle PSA-Akfen O.G.G. kazanmıştı.

2043’e kadar kirada

Söz konusu limanın devri, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun 7 Kasım 2005 tarihli kararı ile onaylanmıştı.

İmtiyaz sözleşmesi ile ithalat, ihracat ve transit ticarette Türkiye’nin en önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı, 2043 yılına kadar Akfen-PSA ortaklığı tarafından işletilecek.

Yılda 5 bin geminin kabul edildiği Mersin Limanı’nda geçen yıl yaklaşık 17 milyon tonluk işlem gerçekleştirildi.

Yeni patrondan işçilere garanti

İmza töreninde konuşan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da devir sırasında gösterdikleri olumlu tavırdan dolayı işçilere ve işçi liderlerine teşekkür etti. Limanın eskisinden daha az değil, daha çok işçi istihdam edeceğini belirten Akın, ortağı Singapurlu PSA’nın da Türkiye’ye geldiklerinden dolayı pişman olmayacağını söyledi. Akın, “Mersin’de çalışan arkadaşlarım hiçbir şekilde paniğe kapılmasın. Liman’da eskisinden fazla eleman çalışacak. Arkadaşların işlerine devam etmesini istiyoruz” dedi.

Unakıtan çeki aldı, Akın’a ‘Limanların efendisi’ dedi

Mersin Limanı’nın PSA-Akfen’e devir töreninde Maliye Bakanı Unakıtan uzun zamandır olmadığı kadar neşeliydi. Törende Akfen’in patronu Hamdi Akın’ı “Limanların efendisi” ilan eden Unakıtan, salondan büyük alkış aldı.

Unakıtan, “Milletin limanlarını niye satıyorsunuz? Milletin her şeyini satıyorsunuz, diyorlar. Şimdi limanları verdik. Mersin Limanı’nı alıp Singapur’a mı götürecek. Mersin Limanı yerinde arkadaş. Onlar Türkiye’ye güvenerek paralarını buraya getiriyor” dedi.

Bu sırada Unakıtan, Akfen’in de küresel bir oyuncu olduğunu vurgulayarak, “Ben zaten Hamdi Bey’e ‘Lord of Port’ diyorum. Airport (havalimanı) tamam. Seaport (liman) tamam. Muayene istasyonlarını da aldılar. Ona da Carport (araba limanı) diyelim, o da tamam. Hamdi Bey oldu ’Lord of the port’” dedi. Unakıtan’ın bu sözleri salondan büyük alkış aldı.

Unakıtan’ın gafı

Bakan Unakıtan, konuşmasında özelleştirmenin önemini anlatırken TCDD’yle ilgili gaf yaptı. Unakıtan, TCDD için “Kendilerine bile faydaları yok bunların” dedi. Ardından, yanında oturan Genel Müdür Karaman’ı hatırlayan Unakıtan, “Yani şimdi genel müdür burada. Biz tabii onun başarılı çalışmalarına bir şey demiyoruz. Ama yapı öyle” diye konuştu. Karaman ise toplantı sonrasında Unakıtan’ın sözlerini, “Bakan haklı” diye yorumladı.

Haber: Gülümhan GÜLTEN

Kaynak: VATAN Gazetesi
 

Editör: TE Bilişim