Mersin Limanı yenileniyor

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ (MIP) Genel Müdür Yardımcısı Kürşat Tezkan, Mersin Limanını önce Türkiye'nin, ardından da Akdeniz çanağının en önemli limanı haline getireceklerini bildirdi.

Tezkan, Mersin Limanının 36 yıllık “İşletme Hakkı Devri” yöntemi ile özelleştirilmesinin ardından limanda yapılan yatırım ve yenilikleri kamuoyuna aktarmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Gerek özelleştirme sürecinin uzaması, gerekse makine ve ekipman eksikliği nedeniyle ilk günlerde bir takım sıkıntılar yaşandığını belirten Tezkan, “Özelleştirme sürecinden sonra çok hızlı kararlar vererek ihtiyaç olan makine ve ekipmanların alımını yaptık. Yaklaşık bir buçuk ay içinde makine ve ekipmana 20 milyon avro yatırım yaptık. Kiralıklarla birlikte bu rakam 30 milyon avroyu geçiyor. Bilgi işlem, alt yapı ve tamir-bakım ücretlerini de dahil edersek bu rakam daha da yükselecektir” dedi.

Şu anda yaklaşık bin 200 kişinin çalıştığı limanda makine ve ekipman eksikliğinin giderildiğini vurgulayan Tezkan, şöyle devam etti:
“Limanın potansiyeli her geçen artıyor. Bu nedenle yeni yatırımları hedefledik. İlk 10 senede yapacağımız yatırım 250 milyon doları geçecek. Ama toplamda 500 milyon dolar yatırım yapacağız. Bunun ilk 3 senesini ciddi yatırımlar kapsayacak. Limanın kapasitesi ve gelişmesine bağlı olarak bu rakam artabilir.

Liman sahasındaki mühendislik çalışmalarının bir kısmı tamamlanırken, bir kısmı ise sürüyor. Kıyı tesisleri ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Buna bağlı olarak master planımızı revize edeceğiz. İmar planları bittiğinde en kısa sürede tesisleri yenilemek için elimizden geleni gayreti göstereceğiz. Hedefimiz, Mersin Limanını öncelikle Türkiye'nin, ardından da Akdeniz çanağının en iyi limanı haline getirmektir.”

-ÖNCELİKLİ HEDEF DÜNYA STANDARDI-

Limanda aldıkları ekipmanlardan bazılarının Türkiye'de ilk defa kullanacağını ifade eden Tezkan, güvenlik botu ve gemilere hizmet amacıyla dalgıçların da göreve başladığını söyledi.

Öncelikli hedeflerinin limanda dünya standardını yakalamak olduğunu belirten Tezkan, şunları kaydetti:

“İlerleyen süreçte bunun da üzerine çıkmayı amaçlıyoruz. İthalat ihracat dengesinin bozulmasından dolayı liman sahasında bulunan boş konteynerleri belirlediğimiz yerlere taşıyarak alanı genişlettik. Daha önceden verilemeyen hizmetleri de vermeye başladık. Ayrıca, bir yıl içinde limandaki demir yolu kapasitesini iki katına çıkararak, bu konuda da önemli bir hizmet vereceğiz. Bunların yanı sıra yeni hizmetler de başlattık. Mesela daha önceden hafta sonları yapılmayan ya da yüksek mesai ücreti karşılığı yapılan hizmetleri, biz şu anda normal tarifeden gerçekleştiriyoruz.”

Güvenlikle ilgili yatırımlara da önem verdiklerini vurgulayan Tezkan, bu konuda yaklaşık 3 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, bilgi işlem ve alt yapı ile bu rakamın 9 milyon doları bulduğunu anlattı.

Liman sahasında çeşitli yerlere yerleştirilmek üzere alınan 189 kameranın bir kısmının yerleştirildiğini, kalanının ise en kısa sürede monte edileceğini kaydeden Tezkan, daha sonra liman sahasında gezdirdiği basın mensuplarına yapılan yatırım, çalışma ve yeni getirilen iş makinelerini göstererek, özelliklerini anlattı.

Haber: AA

Alıntı: Hürriyet Gazetesi

Editör: TE Bilişim