Özelleştirmeler sendika kapattırıyor

Özelleştirme sonucu Etibakır A.Ş. tarafından satın alınan Karadeniz Bakır İşletmeleri 'ne ait tesislerdeki işçiler Maden-İş'e üye olmadığından, yıl sonunda şubenin kapısına kilit vurulacak

Geçtiğimiz yıllarda özelleştirme kapsamına alınan ve en son 247 işçi çalıştıran Karadeniz Bakır İşletmeleri 'nde işçilerin iş akitleri feshedilince Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Murgul Şubesi üyesiz kaldı. Etibakır A.Ş. tarafından Özelleştirme İdaresi 'nden 2006'da 37 milyon dolara satın alınan ve yeniden çalıştırılmaya başlanan tesislerde, işçiler sendikaya üye olmaktan korkuyor. 247 işçi çalıştırdığı halde zarar ettiği gerekçesi ile 2006 yılında satılan maden ocaklarını alan Etibakır A.Ş., 600 işçi çalıştırarak kara geçirmeyi başardı. CEKA ve diğer taşeron firmalarla birlikte işçi sayısı 900 kadar çıkan tesislerde işçiler, işsiz kalırız korkusu ile sendikaya üye olamıyor. Bu nedenle Türk-İş Konfederasyonuna bağlı olarak faaliyet gösteren Türkiye Maden İş Sendikası Murgul Şubesi 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle feshediliyor.

ÖZELLEŞTİRME ESNAFI DA VURDU

Özelleştirme öncesi Maden İş Sendikası Murgul Şubesi 'nin, Murgul 'da çalışan 244 üyesi ve Rize 'nin Çayeli ilçesinde faaliyet gösteren yabancı bir firmaya ait olan bakır işletmelerinde çalışan 330 maden işçisi ile birlikte toplam 574 üyesi bulunuyordu.

Sendika genel merkezinin aldığı kararla sendika şubesi feshedilirken Çayeli 'nde çalışan 330 sendika üyesinin başka bir ilde bulunan sendika şubesine bağlanması kararı alındı. En son kongresini Mayıs 2007 tarihinde yapan sendika şubesinin yeni yöneticileri Çayeli 'nde çalışan işçilerden oluştu. Bakır Tesislerinde çalışmaların yeniden başlaması, Murgul 'da işsizliğe çözüm olarak düşünülse de umulan olmadı. Tesisi satın alan şirket, tesislerde sayıları 900 bulan işçilerin çok az bir bölümünü Murgul ilçesinden işe aldı. Esnaf ise şirketin ihtiyacı olan çoğu malzemeyi ilçe dışından satın aldığını söyleyerek şirket yetkililerine sitem ediyor.

MERSİN LİMANI 'NDA SENDİKA YOK

Bir diğer fiili şube feshi de Liman-İş'te yaşandı. Türkiye 'nin en büyük limanı olan Türkiye Devlet Demir Yolları 'na (TCDD ) Mersin Limanı , işçilerinin kitlesel protestolarına rağmen 11 Mayıs 2007 tarihinde PSA - Akfen Grubu 'na devredilerek özelleştirilmişti. 755 milyon dolarlık peşin ödemeli alım sonrasında fiyat için 'Zorlasalardı daha da çıkabilirdik' açıklamasında bulunan Akfen Grubu 'nun, imtiyaz sözleşmesi gereği limanı 'sıfır işçi' ile devralması dolayısıyla yetkili işçi sendikası konumundaki Liman-İş Sendikası üyesiz kaldığından fiili olarak kapanma kararı aldı. 'Sıfır işçi'li devralım sonrasında, tayin hakkı yasal olarak (4046'ya göre) tanınan 200 kamu çalışanı ve 70 sözleşmeli güvenlik görevlisi ile tayini TCDD 'nin kararıyla gerçekleşen 846 işçi, İzmir , Bandırma , İstanbul , Derince , Samsun ve İskenderun 'a nakledildi. Nakil sonrası Akfen Grup'un işletmeye başladığı Mersin Limanı 'na aldığı bine yakın işçinin hiçbirinin sendika üyeliği bulunmuyor. Bunun yanı sıra aralarında ehliyetsiz çalıştırılanların da bulunduğu işçilerin birçok iş-kazası geçirdiği, bunlardan ölümle sonuçlananların da olduğu söyleniyor. Yasa gereği üye işçisi olmadığından fiilen 'şimdilik' kapanan Liman-İş Mersin Şubesi , Mersin Limanı 'nda yeniden örgütlenme çalışmaları başlatacağını bildirdi. Mersin Şubesi 'nde atılacak resmi adımla ilgili karar, önümüzdeki hafta yapacağı Liman-İş Genel Kurulu 'nda alınacak.

En büyük liman da satıldı

Türkiye 'nin en büyük limanı olan TCDD 'ye bağlı Mersin Limanı , işçilerinin kitlesel protestolarına rağmen 11 Mayıs 2007 tarihinde PSA -Akfen Grubu 'na devredilerek özelleştirilmişti.

HAYATİ AKBAŞ - BESİM SADIKAY

Birgün

Editör: TE Bilişim