Mersin Limanı'ndaki konteyner hareketi düşmeye devam ediyor

Küresel krizin etkilediği Akfen/PSA ortaklığındaki MIP-Mersin Limanı'nda da konteynerli yük hareketindeki gerileme son üç aylık dönemde yüzde 20 azalırken, toplam düşüş 23.4'e yükselerek devam ediyor.

Krizin dalga dalga etkileri yayılırken, genelde tüketim harcamalarının hızla azalması sonucu, üretimlerde de ciddi daralmalar meydana geldiğinden, krizden en fazla etkilenen düzenli hat şirketleri sefer sayılarını azaltırken, giderek birçok seferi de iptal etmek zorunda kalıyor.

Mersin Limanındaki konteynerli yük elleçleme hacminde başlayan durgunluk geçen sene ekim ayında başlayarak etkisini gösterirken,sadece eylül-kasım aylarını kapsayan üç aylık dönemde limanda yüklenen konteynerde yüzde 15, boşaltılan konteynerde de yüzde 25.4'lük bir azalma meydana geldiği açıklandı.

Toplam konteyner hareketindeyse yüzde 20'lik bir azalma görüldüğü işaret edilen Mersin Deniz Ticaret Odası basın açıklamasında bu dönemde Mersin Limanı'nda yüklenen malda yüzde 26,2, boşaltılan kargo miktarında da yüzde 21,3'lük bir düşüş yaşanırken, toplam kargodaki düşüşün de yüzde 23,4 olduğu belirtiliyor.

2008 yılının söz konusu döneminde toplam elleçlenen yük hareketinde dörttebir gibi çok ciddi bir azalış olduğu belirtilen açıklamada şöyle denilmekte; "2007 yılı eylül- kasım aylarının verileriyle 2008 yılının aynı dönemini kıyasladığımızda da yine toplamda bir yıl öncesinin verilerine ancak yaklaşıldığı görülecektir. Burada özellikle ekim ve kasım aylarındaki düşüşler dikkat çekici boyutlara ulaşmaktadır."

Mersin Limanı'nı dolayısıyla limanla iş yapan nakliyeci, acente, gümrükçü, kumanyacı, stevedor gibi diğer yansektörlerin olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada limandaki konteyner ve sair yük hareketleriyle ilgili olarak 2007 yılına nazaran 2008 yılının Mayıs ayında başlayan artışın bir sonraki haziran ayında düşüşe geçtiğini, kasım ayı itibarıyla da önceki yılın verilerine kadar gerilediği ve bu durgunluğun halen devam ettiği açıklandı.

Editör: TE Bilişim