Mersin Limanı'nda işler normale döndü

Akfen Holding Başkanı Hamdi Akın, sanayicilerin şikâyetlerine konu olan Mersin Limanı'nda işlerin normale döndüğünü, gümrük müşavirleriyle liman yönetimi arasında diyaloğun sağlandığını ve kapasitenin artırıldığını söyledi

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, 755 milyon dolara 36 yıllık imtiyaz hakkını aldıkları, Türkiye'nin ihracat ve ithalatı için büyük önem taşıyan Mersin Limanı'nın hizmet seviyesini uluslararası standartların ötesine taşımayı hedeflediklerini, bunun için imtiyaz süresi içerisinde ciddi ek teknoloji, ekipman ve sistem yatırımı ile liman kapasitesini iki katına çıkaracaklarını söyledi.
Bu amaçla yurtdışından gelen 4 adet vincin limana indirildiğini ve kurulma işlemlerinin başlatıldığını söyleyen Akın, "Liman artık tam kapasite çalışmaya başladı, şikâyet kalmadı" dedi.
Liman işletmeciliği konusundaki kalite ve bilgi birikimi sayesinde yapılan yatırımlarla Mersin Limanı'nın bölgeye ve Türkiye ekonomisine katkısının gerçek değerine kavuşacağına dikkat çeken Akın, devir teslimde yaşanan aksaklıkların geçiş sürecinden kaynaklandığını ve her geçen gün giderek azaldığına dikkat çekti. Akın, bu sürecin aşılmasındaki kurum ve kuruluşların desteği ve çözüm odaklı yaklaşımlarının katkısının büyük olduğunu vurguladı.


'Üçlü koordinasyon olacak'

Mersin Limanı'nı çok kısa bir sürede gerekli prosedürleri gerçekleştirme imkanı dahi bulamadan teslim aldıklarını vurgulayan Hamdi Akın, gümrük müşavirleri ile ilgili çıkan haberlere ilişkin olarak da yaptığı yorumun yanlış değerlendirildiğini belirterek şunları söyledi:
"Mersin Uluslararası Limanı'ndaki yeni süreçte geçişin kolaylaştırılması için, Mersin Valisi Sayın Hüseyin Aksoy'un önderliğinde alınan izinler ile hafta sonu da dahil olmak üzere 24 saat mesaiyle çalışmalar aralıksız devam ediyor. Biz limanı teslim almadan önce yeterli ekipman ve insan kaynağı olmamasından kaynaklanan bir yoğunluk vardı. Bu yoğunluk Gümrük Müşavirliği'nin üzerine yığılmış durumdaydı.
Limanda görev yapan ve önemli bir iş yükü olan Gümrük Müşavirliği'nin bu yoğunlukta her şeyi aynı performans ve kalitede yapmasını beklemek haksızlık olur. Biz devir-teslim sayesinde gerçekleşecek yeni uygulamalarla bu sistemi Gümrük Müşavirliği, Mülki İdareler ve Sivil Toplum Örgütleri ile birlikte oluşturulan koordinasyon ekibiyle kesintisiz ve özverili bir çalışmayla yerleştirmeyi ve buradaki yerel kuruluşların iş yükünü azaltmayı amaçlıyoruz."

'İşbirliğine teşekkür'

Mersin Uluslararası Limanı'nı, işletmeye başladıkları 11 Mayıs 2007'den bu yana sergilenen yoğun ve özverili çalışmaların kısa sürede rakamlara yansıdığını belirten ve daha önceden yaşanan birikim nedeniyle günlük 20 adede düşen konteyner içi doldurma-boşaltma kapasitesinin geçmiş döneme göre 500 adetten 600 adede ulaştığını söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, birikim nedeniyle liman devrinin hemen ertesinde 5 güne çıkan ortalama gemi bekleme süresinin, yaplan çalışmaların ardından 2.5 gün olan normal liman ortalamasına kavuştuğunu kaydetti.
Akın, "İşler nomale döndü. Önemli bir işlevi olan gümrük müşavirleri ile liman yönetiminin diyaloğu sağlandı" dedi.
Türkiye'nin Mersin Limanı özelleştirmesi ile en zorlu devri gerçekleştirdiklerini söyleyen Akın, bazı direnişlerin kendilerini yıldıramayacağını da belirtti. Devletin her biriminin bugüne kadar kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade eden Akın, ayrıca başta Bakan Kürşad Tüzmen olmak üzere, Mersin Valiliği ve gümrükleri ile tüm devlet kuruluşlarına da teşekkür etti.

Kaynak: MİLLİYET Gazetesi

Editör: TE Bilişim