Mersin Limanı’nda hububat ihraç dopingi

Mersin Limanı 2006 yılı Nisan ayı yükleme boşaltma faaliyetlerinde; yükleme 619 bin 802 ton, boşaltma ise 794 bin 423 ton olmak üzere 2005 yılı Nisan ayına göre yaklaşık yüzde 7 oranında artarak 1 milyon 414 bin 221 ton olarak gerçekleşti. 2005 ve 2006 yılı Nisan aylarında Mersin Limanı’ndan yapılan ihracat rakamlarına bakıldığında özellikle hububat ihracatında 2006 yılında ciddi artış yaşandığı görülmekte. 2005 yılı Nisan ayında Mersin Limanı’ndan 466 ton hububat ihracatı gerçekleştirilirken 2006 yılı aynı ayında bu rakam 126 bin 577 tona yükseldi. Mersin’den yapılan ihracat ve ithalat rakamlarına göre iki yılın ilk dört ayı kıyaslandığında ise ithalatın 2006’da yaklaşık yüzde 25 artış göstererek 1 milyon 668 bin 94’e, ihracatın ise yaklaşık yüzde 40’lık artış ile 794 milyon 529’a yükseldiği görülmektedir.

Lokmanoğlu: Liman özelleşmeli

Dış ticarette deniz taşımacılığının önemine dikkat çeken Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin’in dış ticaretten daha fazla pay alabilmesi için öncelikle liman özelleştirmesinin süratle tamamlanması gerektiğini söyledi.

Limanın özelleşme sürecinde yaşanan gelişmeleri hatırlatan Lokmanoğlu, “İhale süreci sona ermesine karşın Akfen Firması halen Mersin Limanı’nı devralmıyor. Tam anlamıyla bir özelleşme gerçekleşmediğinden TCDD de limana bir yatırım yapmıyor. Bu nedenle de limandan gerekli verim alınamıyor” diye konuştu. Bu konuda Deniz Ticaret Odası olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Lokmanoğlu, ancak daha kısa sürede çözüme ulaşabilmek için tüm kesimlerin baskı yapması gerektiğini söyledi.

Yurt içi ve dışı taşımalarda öncelikli ve ağırlıklı olarak deniz taşımacılığının tercih edildiğini vurgulayan Lokmanoğlu, şunları söyledi:

“Deniz yolu ile  bir seferde çok fazla tonajda yük taşınabilmesi, ekonomik ve emniyetli olması nedeniyle ülkelerarası bazda yılda takriben 7 milyar ton yük (toplam yükün yaklaşık yüzde 87’si) denizyolu ile taşınmaktadır. Bu veriler limanların ülkeler için, hatta global bazda tüm dünya için başta stratejik olmak üzere ekonomik açıdan da önemli olduğunun çok açık bir göstergesidir.”

Kanmaz: Limanlarda altyapı eksik

Mersin Gümrük Muhafaza Baş Müdürü Doğan Kanmaz ise deniz taşımacılığının istenen ölçüde gelişmemesinin sebebini altyapı ve acentelerin sayıca yetersizliğine bağladı. Kabotaj mallarının Türkiye gümrüklü limanları arasında deniz yoluyla taşınamamasının ülke ekonomisi ve taşımacılık sektörü bakımından önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Kanmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye içinde bugün için malların yüzde 94’ü karayoluyla yüzde 4’ü demiryolu ve yüzde 2’si ise deniz yoluyla yapılabiliyor. İç deniz taşımacılığına AB ortalamasının yüzde 40 civarında olduğu varsayılınca AB’ye giriş ve uyum sürecinde kabotaja önem vermemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra ekonomik büyüme oranına göre de demiryolu ve liman gibi altyapı yatırımları artık kaçınılmaz duruma gelmiş bulunmaktadır.”

Kaynak: Derya EĞRİCAN-Dünya Gazetesi/Perşembe Rotası

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim