Mersin limanı faaliyetleri

Mersin Limanı'nda bu yılın ilk 5 ayında gerçekleşen toplam elleçleme miktarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında arttığı bildirildi. Mersin Uluslararası Liman işletmeciliği AŞ'den (MIP), yapılan yazılı açıklamada, limanın alt yapısının yenilenmesi ve modernize edilmesi sonucu, armatörlerin limana ilgisinin daha da arttığı, ihracat mallarının da aktarmasız olarak uzak doğu varış noktalarına ulaşmaya başladığı belirtildi.

Maden ihracatında görülen artışın da etkisiyle, Mersin Limanı'nda konteyner elleçleme miktarı Haziran ayı verilerine göre 80 TEU'yu (twenty-foot equivalent unit) aşarak rekor seviyeye ulaşırken, özellikle özelleştirme sonrası yapılan yatırımların da etkisiyle bu yılın ilk 5 ayında gerçekleşen toplam elleçleme miktarının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında arttığı ifade edildi. İşlem hacmi yüzde 17 oranında artmasına rağmen gemilerin bekleme süresinin ise Avrupa standartlarının altına düşürüldüğü kaydedildi.

YAPILAN YATIRIMLAR- Mersin Limanı'nı devraldığı günden itibaren uluslararası standartlarda hizmet verebilmek için bir dizi altyapı çalışması başlatan MIP'in, bu kapsamda konteyner stoklamak, liman içi araç trafiğini düzenlemek ve liman operasyonunun hızlanmasını sağlamak amacıyla yapılan betonlama ve asfaltlama çalışmalarının büyük kısmını tamamlandığı belirtildi. Altyapı projelerinin önemli ayaklarından birini oluşturan ve gerek TCDD'nin gerekse MIP'nin operasyon etkinliğini arttırmak amacıyla planlanan ''Yeni Demiryolu Projesi'' çalışmalarının sürdüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Proje gereği mevcut raylar liman sahasının ortasından toplanarak, Mersin-Adana karayoluna paralel uzanan ve atıl halde bulunan bölgeye taşınıyor. Bu düzenleme ile vagonlara yapılacak yükleme-boşaltma işlemlerinin tek bir bölgede gerçekleştirilmesi ve trenlerin fazladan manevra yapmalarına gerek kalmaması amaçlanıyor. Yeni Demiryolu Projesi'nin sağlayacağı avantajla, tren giriş-çıkışları otoban altından gerçekleşecek, böylece Adana-Mersin karayolunun tren geçişleri nedeniyle trafiğe kapanması söz konusu olmayacak. Bu proje tamamlandığında liman içerisinde ve çevresinde trafik güvenliği ile düzeni de sağlanmış olacak.''

LİMAN OPERASYON PROGRAMI- Limandaki önemli yatırımlardan biri olan ''Liman Operasyon Programı'' kapsamında yapılan çalışmada son aşamaya gelindiği ifade edilen açıklamada, kablosuz geniş yerel alan ağının tamamlandığı belirtildi. Operasyonda kullanılacak ''El Terminalleri''nin pilot bölgelerde kullanılmaya başladığı vurgulanan açıklamada, şöyle devam edildi: 'Önümüzdeki günlerde bu yeni program, konteyner kapı giriş-çıkışlarında ve terminal hizmetlerinde kullanılmaya başlanacak. Kurulan bu program sayesinde operasyon hareketleri anında sisteme dahil olacağı gibi, tüm operasyonun internet üzerinden takibi de mümkün olacak. Mersin Limanı işletmesini devralan MIP, bir yıl gibi kısa bir sürede ortaya koyduğu operasyon yeteneği ve yatırım gücü ile uluslararası standartları yakalamış, bu yükselen grafikle Lloyd's List Dergisi tarafından düzenlenen Turkish Shipping Awards'da Yılın Limanı ödülünü alarak liman işletmeciliğinde başarısını kanıtlamıştır.''  

DenizHaber.Com
 

Editör: TE Bilişim