Mersin Limanı'nda Ocak'ta Yük Trafiği Yüzde 4 Azaldı

 Mersin Limanı’nda, 2016’nın ilk ayı düşüşle kapandı. Limanda, Ocak ayında yük trafiği yüzde 4’lük azalışla 2 milyon 448 tona gerilerken, elleçlenen konteyner miktarı da yüzde 8 oranında düşerek 106 bin 372 TEU olarak gerçekleşti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Aylık Göstergeler Ocak Bülteni’nde yer alan verilere göre, Mersin Limanı, 2016’nın Ocak ayını düşüşle kapattı. Liman başkanlıkları bazındaki istatistiklere göre, Mersin Liman Başkanlığı bazında yük trafiği, 2015 yılını geçen yıla göre yüzde 1’lik sınırlı azalışla 31 milyon 996 bin 360 ton seviyesinde kapatırken, bu gerilemede özellikle ithalat yük grubundaki daralma etkili oldu.

Mersin Limanı, 2016 yılına da düşüşle başladı. Bültende yer alan verilere göre, limanda yük trafiğinde 2015 yılı Aralık ayında kaydedilen bir önceki aya göre artış, 2016 yılı Ocak ayında yerini azalışa bıraktı. Mersin Liman Başkanlığı yük trafiği yılın ilk ayında, geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 4’lük azalışla 2 milyon 448 bin 40 tona geriledi. Aynı dönemde yükleme tonajı da yüzde 10 azalarak 834 bin tona geriledi. Boşaltma tonajı ise çok küçük bir değişimle 1,6 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Mersin Limanı, Ocak ayında elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 6. sırada yer aldı.

İHRACAT VE İTHALAT YÜK MİKTARI DA AZALDI

Mersin Limanı’nda yılın ilk ayında ihracat ve ithalat yük miktarında da azalış kaydedildi. Buna göre, limandan ihraç edilen yük miktarında önceki yılın Ocak ayındaki azalış, 2016 yılının ilk ayında da devam etti. İhracat Aralık 2015’e göre yüzde 30 azalırken, 2016 yılı Ocak ayında ihraç edilen yük miktarında geçen yılın Ocak ayına göre ise yüzde 12’lik düşüş yaşandı. Bu gerilemede ham ve üretilmiş mineraller, inşaat malzemeleri, makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteynerler ile cevher ve metal atıkları etkili oldu. Öte yandan, yılın ilk ayında ithalat hacminde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4’lük gerileme yaşandı. Bu gerilemede tarım ürünleri ve canlı hayvanlar yük grubu belirleyici olurken, ithal edilen yük miktarı aylık bazda incelendiğinde, geçen yılın Aralık ayında yük hacmindeki artışın, 2016 yılı ilk ayında yerini azalışa bıraktığı görüldü. Mersin Liman Başkanlığı bazında transit ve dahili taşımacılık yüklerindeki gelişmeler incelendiğinde, yılın ilk ayında transit taşımacılık yüklerinde geçen yıla göre yüzde 5 azalış olurken, dahili taşımacılıkta ise yüzde 129 artış kaydedildi.

ELLEÇLENEN KONTEYNER MİKTARI YÜZDE 8 DÜŞTÜ

Mersin Limanı’nda elleçlenen konteyner miktarı da yılın ilk ayını azalışla kapattı. Limanda yılın ilk ayında elleçlenen konteyner miktarı geçen yıla göre aylık bazda yüzde 8 oranında azalarak 106 bin 372 TEU olarak gerçekleşti. Mersin Limanı, elleçlenen konteyner miktarına göre, Türkiye’deki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini Ocak ayında da korudu. Söz konusu dönemde Mersin liman tesislerine operasyon için gelen gemi sayısı ise yüzde 9 azalarak 310 gemiye geriledi. Mersin, bu rakamla Türkiye genelinde liman başkanlıkları bazında limanlara uğrayan gemi sayısına göre 5. sırada yer aldı.
Editör: TE Bilişim