AB desteğiyle hayvanların sınırlararası dolaşımına güvenli kontrol noktası

AB desteğiyle kurulan beş veteriner sınır kontrol noktasından en yenisi olan Mersin liman kontrol noktası bugün (20 Ocak) açılıyor.

Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini'nin katılacağı açılış töreniyle faaliyete başlayacak olan sınır, canlı hayvan ve hayvan ürünlerinin sınır aşırı hareketleri sırasında hayvan ve halk sağlığının üst düzeyde korunmasını amaçlıyor.

Açılış töreni münasebetiyle Büyükelçi Marc Pierini şunları söyledi; “Türkiye’nin katılım süreci birçok teknik sonucu da beraberinde getirmektedir. Örneğin buna göre Türkiye sınırları AB’nin dış sınırları haline gelecektir. Bu nedenle Türkiye’nin gelecekte birliğe üye olması için aynı düzeyde koruma sağlanması amacıyla AB ithalat kontrol sisteminin uygulanması gerekmektedir.”

Avrupa Birliği, aynı zamanda canlı hayvan ve hayvan ürünlerinin sınır aşırı hareketleri sırasında hayvan ve halk sağlığının üst düzeyde korunmasını sağlayacak olan, dış sınırlarda AB mevzuatına uygun veteriner kontrol sisteminin kurulması çabalarında Türkiye’yi destekliyor.

Bu projeye aktarılan toplam bütçe 9.8 milyon Euro ve bu tutarın %75’i AB, %25’i Türkiye tarafından finanse ediliyor. Proje kapsamında dış sınırlarda 2 liman (Mersin ve İzmir) ve 3 kara (Cilvegözü/Hatay, Habur/Şırnak ve Sarp/Artvin) olmak üzere AB mevzuatına uygun şekilde beş yeni Veteriner Sınır Kontrol Noktası kuruluyor.

Türkiye’nin ilk sınır kontrol noktası da yine AB desteğiyle 2006 yılında İstanbul Sabiha Gökçen havalimanında kurulmuştu.

 

 

 

Editör: TE Bilişim