Muğla’nın Marmaris İlçe Belediye Meclisi, Marmaris Liman İşletmeleri AŞ’nin mevcut limanın 300 metre uzatılmasına ilişkin nazım imar planı ve uygulama plan değişikliği teklifini 4’e karşı 11 oyla reddetti. Ankara’da Çevre ve Orman Bakanlığı’nca düzenlenen ÇED toplantısında Çevre ve Orman Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı’nın da reddettiği limanın büyütülmesi istemi 3 saatlik toplantının ardından belediye meclisince de oy çokluğu ile reddedildi.

Marmaris Belediye Başkanı ve Meclis Başkanı Ali Acar’ın söz vermesi ile teker teker görüş bildiren belediye meclis üyelerinden CHP’li üyeler limanın uzatılmasının karşısında DYP’liler ise yanında yer aldı.

KİRLİLİK YARATMAZ

Marmaris Belediyesi DYP’li Meclis Üyeleri Mustafa Karacan, Ethem Kargın, Ünal Uygun ve Ethem Ay limanın uzatılmasının çevreye zarar vermeyeceği ve turizme katkı sağlayacağı konusunda ortak görüş bildirdi. DYP’li üyelerden ilk olarak söz alan Mustafa Karacan, “Gemileri pervanelerinin kirlilik yaratmayacağı bilimsel olarak ispatlandı. Marmaris hiçbir zaman yükleme limanı olamaz. Mermer 6 ay sonra gidiyor. Mermerci Marmaris’e gelmez. 35-40 tonla kamyonun Sakar’dan aşağı inmesi kamyonun altyapısının bozulması anlamına geliyor. Biz inşaatta dahil olmak üzere çevre hassasiyetine önem verilerek limanın uzatılması taraftarıyız” diye konuştu.

CHP KARŞI, DYP TARAFTAR

Marmaris’in kapalı bir körfez olması nedeniyle limanın kirliliğe neden olacağının altını çizen CHP’li meclis üyelerinde Zehra Yüzak, “Yerel yönetimler olarak amacımız bugünü kurtarmak olmamalı. Marmaris daha önce olduğu gibi denizi, gökyüzü ve ormanı ile 2 mavi ve 1 yeşil örtü olarak kalsın” dedi. Marmaris’in zaten iç kirlilik tehdidiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken bir diğer CHP’li meclis üyesi İsmet Kamil Öner de “Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Çevre Haftası raporunda Marmaris Körfezi kirlilik yükü fazla olan bir bölgedir diyor. Milli Parklar içindeki tek liman Marmaris Limanı’dır. Bu bölgede deniz hareketi azdır ve kirlilik yükü fazladır. ÇED raporunu hazırlayan firmanın Marmaris’in güzelliğini anlayamadığı açıktır. ÇED raporunda bölgenin doğal HABİTAT oluşturmadığı ifade ediliyor. Milli Park içindeki ve özel koruma alanı olarak kırmızı nokta olarak ifade edilen bir yer nasıl fauna fakiri olabilir bunu da anlamak mümkün değil. Marmaris limanı uzatılmadan da turizm yapabiliriz. Karadaki saldırıyı denizde de yaparsak Marmaris’te turizm hareketi sona erer” diye konuştu.

EK İHTİYACI YOK

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ise Marmaris’in denizde kirlenme olduğunu söyledi. “Marmaris ÇED Raporunu hazırlayan Dokay Mühendislik A.Ş.’nin zerre kadar umurunda değil” diyen Başkan Acar, şöyle konuştu: “Dokay ticari bir kurumdur ve hazırladığı raporun karşılığını alacaktır. Aynı anda 5 gemi yanaşacakmış gibi acele ediliyor. Limana ek ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Marmaris’te limandan yükleme yapanlardan utanıyorum, bu yüklemeyi yapanları da kınıyorum. Efendim 6 ay sonra yükleme bitecek, Güllük Limanı’na alınacak diyorlar. 3 yıldır yükleme Marmaris’ten yapılıyor. Marmaris’in tek girişi var. Karayolu trafiğini felç eden mermer yüklü TIR’lar. 3 yıl önce yükleme nerden yapılıyorsa yine oradan yapılsın. Cruiser turizm deniyor. 2005 yılının son gemisi 30’unda geldi. Resmi olarak çağrıda bulunuyorum Esnaf Odası ve Ticaret Odası raporu alsın tüm esnaflardan bu gemilerin Marmaris esnafına ne kadar faydası var görelim.”

COSTA SEFERLERİNİ ÇEKTİ

Özellikle İtalyan bandralı Costa gemileri ileri sürülerek limanın uzatılmasının istendiğini belirten Marmaris Belediye Meclis Üyesi Ethem Sayar yaklaşık 2 hafta önce transatlantik yolculuğu yaptığını ifade ederek, “Bizi uğradığımız limanlarda gezdiren rehberlerden biri Marmaris’e de gelen rehberlerden biriydi. Bize 2006 yılında Costa’nın Marmaris’e sefer koymadığını ve turları İzmir’e aldığını söyledi. Bu gemilerin ve limanın büyütülmesinin esnafa katkı sağlayacağı konusunda kaygılarım var. Şu anda limanın büyütülmesine ihtiyaç yok” dedi.

Kaynak:Selda ERÇETİN / MUÐLA
DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim