Marsilya'dan İzmir'e işbirliği teklifi

Fransa ve Akdeniz'in en büyük limanı olan Marsilya Fos Limanı yetkilileri, Türkiye ve özellikle de İzmir ile deniz taşımacılığı alanında işbirliği yapmak istediklerini bildirdi. 
 
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesini ziyaret eden heyette yer alan Marsilya Fos Limanı Meclis Başkanı Jean-Claude Terrier, amaçlarının Marsilya Limanını Avrupa'nın güneydeki en büyük limanı haline getirmek olduğunu söyledi.

Terrier, ''Bunun için limanımızı tanıtmaya geldik. Türkiye ile zaten işbirliğimiz vardı, bunu artırmayı istiyoruz'' dedi.

Türkiye'nin Marsilya için konteyner trafiğinde 5, dökme yükte 6. sırada yer aldığını dile getiren Terrier, ''Türkiye ile ortaklığımızı geliştirmeyi amaçlıyoruz. Çünkü Türkiye çok iyi bir sanayi, otomotiv, tekstil, beyaz eşya ve elektronik ülkesi. Türkiye ile bağımızı güçlendirirsek 5. sıralardan çok daha yukarıları çıkacağız'' diye konuştu.

Terrier, Marsilya Limanının Avrupa'da kara yolu, iç su yolu, boru hattı ve demir yolu şeklinde 4 çeşit yol ile bağlantısı olan tek liman olduğunu anlatarak, bu bağlantılarla hem Avrupa'nın güneyi, hem de iç bölgeleri için iyi ve hızlı bir irtibatın sağlandığını söyledi.

Önümüzdeki dönemde limana 600 milyon avroluk bir yatırım gerçekleştireceklerini kaydeden Terrier, bu yatırımla daha hızlı ve gelişmiş bir limana sahip olacaklarını söyledi.

Terrier, Marsilya Limanının devlete ait olduğunu, personelin de devletin elemanları olduğunu, ancak liman işletmesinin özel sektöre kiralama şeklinde gerçekleştirildiğini belirterek, ''Liman özelleşmeyecek, ama ticari faaliyetleri özelleşecek'' dedi.

Marfret Denizcilik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Rayvond Vidil ise Türkiye'de denizcilik yatırımları çoğaldığında Akdeniz'deki trafiğin de artacağını, Marsilya'nın da bu artıştan payını alacağını dile getirdi.

Akdeniz'deki taşıma trafiğinin, Akdeniz'in içindeki trafiğin çok üstünde gerçekleştiğini anlatan Vidil, ''Akdeniz'deki işbirliğini geliştirmek için İzmir-Marsilya arasında ilişkileri çoğaltmamız lazım. Böylece biri doğuda biri batıdaki bu iki limanın bu trafikten daha fazla pay almasını sağlayabiliriz'' diye konuştu.

Marsilya Limanı Projeler Şefi Dominque Lebreton da denizcilik alanında bilgisayarlaşmanın önemine işaret ederek, ''Biz bilgisayarlaşma üzerine için çok çalışıyoruz. Çünkü bu geliştikçe müşterilerle ilgili bilgiler bu ortama aktarıldıkça limanımız çok daha fazla önem kazanacak'' diye konuştu.

Akdeniz'e ''tüm Avrupa'nın denizi'' denildiğini belirten Lebreton, ''Bu denizin gelişmesini sağlamak için AB 2011'den itibaren önemli bir uygulama getiriyor. Buna göre Avrupa limanlarına yüklenecek mallar, yükleme yapılmadan 24 saat önce tahliye limanına bildirme zorunluluğu getirilecek'' dedi.

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh da AB'nin 2011'de getireceği bu uygulamanın Türkiye'de 2010 Nisan ayından itibaren yürürlüğe konulacağını belirterek, ''Yani biz AB'den 8 ay önde olacağız'' dedi.

Fransa'da DTO benzeri bir odanın bulunmadığını hatırlatan Dologh, Türkiye'deyse denizcilik alanında faaliyet göstermek için deniz ticaret odasına üye olma zorunluluğu olduğunu söyledi.

Dologh, Fransız heyete DTO'nun faaliyetleri ve yapısı hakkında bilgi verdi.

Editör: TE Bilişim