Turkiye'nin ilk ozel liman işletmeciliği yatırımını yapan Arkas'ın, Ambarlı'da kurduğu konteyner limanı Marport, 10 yılda 15 bin gemiye hizmet vererek 10 milyon TEU'luk konteyner elleçlemesi gerçekleştirdi.

Marport 10 milyonuncu TEU'ya servis verilmesini kutlamak amacıyla 25 Mart günü limanda gerçekleştirilen davette bu başarısında önemli katkıları olan müşterilerine plaket vererek teşekkür etti. Arkas Holding Liman Hizmetleri Grubu Direktörü Özgür Kalelioğlu, yaptığı konuşmada sektöründe liderliğini sürdüren Marport'un bugün geldiği konumu ve planlanan projelerini anlattı.

 

Yıllık elleçleme kapasitesi 2 milyona ulaştı

Kalelioğlu “2001 yılında başlayıp 2006 yılında tamamlanan modernizasyon ve saha genişletme projesi kapsamında hayata geçirilen ekipman, altyapı ve bilgi sistemleri yatırımları sonucunda 2010 yılı itibariyle yıllık kapasitemizi 2 milyon TEU'ya çıkardık. Aldığımız kalite ve mükemmellik modeli belgeleriyle oluşturduğumuz entegre sistem sayesinde müşterilerimize hızlı ve kaliteli hizmet sunmak için çalışıyoruz. 2010 yılında Marmara Bölgesi'nde yük trafiğinin yüzde 45'ini, Türkiye'deki yük trafiğinin ise yüzde 28'ini yöneten, Marport pazar lideri konumunda. Dünya'da ise konteyner terminalleri sıralamasında 53'üncü sırada yer alıyor. TEU bazında Türkiye limanlarındaki yük trafiğini gözlemlediğimizde elleçleme rakamlarının 1996 yılından bu yana 6.1 katına çıktığı görülüyor. Talebin artış göstermeye devam etmesini öngörüyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına denk gelen 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat rakamı hedeflenirken, limanlarında buna hazır olması gerektiği inancındayız. Marport olarak yenilikçi ve öncü liman işletmeciliği yaklaşımı ile Türkiye'de ve özellikle Ambarlı Bölgesi'nde konteyner taşımacılığının gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz“ dedi.

Hizmette mükemmelliği ilke edinen Marport, devam eden yatırımlarıyla 2011 yılında da büyük projeleri hayata geçiriyor. Marport Batı Terminali 2. rıhtım boyu 60 m uzatılarak mega-carrier gemiler olarak adlandırılan 360 metre boyunda yüksek kapasiteli(14 bin TEU ve üzeri) gemilere daha kolay hizmet verilmesi sağlanacak.

E-RTG ile yüzde 25 enerji tasarrufu sağlanacak

Çevreyi koruyucu önlemler almaya her zaman özen gösteren Marport, çevre kirliliğini önlemek ve enerjiyi daha verimli kullanabilmek adına Batı Terminali'nde elektrikli RTG (vinç) kullanımı projesini hayata geçirmek için çalışmalara başladı. Bu proje ile Batı Terminalinde tüketilen enerji maliyetinin yaklaşık 4'te1 oranında düşürülmesi planlanıyor. Aynı proje 2012 yılı itibariyle Marport'un tüm terminallerinde uygulanmaya başlayacak.

Editör: TE Bilişim