Özelleştirilen limanın işletmecileri kapasitenin yetersiz kaldığını, Marmaris’te daha fazla turist görülmek isteniyorsa bunun için limanın uzatılmasının gerektiğini düşünüyorlar. Çevreciler ise limanın büyümesi durumunda Marmaris körfezinde trafiğin artacağını, bunun da öncelikli kirliliğe yol açacağı görüşünde birleşiyorlar.

Son yıllarda artış gösteren kurivaziyer turizminden pay alan Marmaris’te aynı anda daha fazla gemi yanaşabilmesi amacıyla liman işletmesi tarafından geliştirilen liman büyütme projesi tartışmalara neden oldu.

Mevcut haliyle en fazla 2 geminin aynı anda yanaşabildiği limanda 7 geminin demir atabileceği bir iskele yapmak isteyen Marmaris Liman İşletmeleri Anonim Şirketi’nin karşısına Marmarisli çevreciler çıktı.

Marmarisli çevreciler 300 metre uzatılacak olan iskelenin ve artacak gemi sirkülasyonunun körfezde ekolojik dengeyi bozacağını düşünüyor. Çevreciler limanın yalnızca turistik gemiler değil, yük gemileri için de kullanılacağından endişe ediyor. Marmaris Çevre Gönüllülerinin başkanlığını yürüten Filiz Ersan bir turizm şehri olan Marmaris’e betondan yapılacak 320 metre uzunluktaki iskelenin tüm güzelliği bozacağını, ağır tonajlı gemilerin de körfeze zarar vereceğini, yük taşıyan şileplerin ise asıl tehlike olduğunu söylüyor.

Bölgede uzun yıllardır rehberlik yapan Erol Uysal da benzer nedenlerle limanın büyültülmesine karşı çıkıyor. Limanın her geçen gün güzelliğini ve temizliğini kaybettiğini belirten Uysal, bölgede yeni yapılaşmanın tam tersine koruma önlemlerinin alınması gerektiğini savunuyor.

Sanatçı Asım Can Gündüz de limanın genişlemesine karşı çıkanlardan. Sanatçı, projenin Marmaris’i yok edecek bir senaryo olduğunu düşünüyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim