"Marmaris'e 2010'da 110 gemi, 130 bin yolcu gelecek"

Marmaris Cruise Port Genel Müdürü Şükrü Tugay ile Marmaris'teki deniz turizm potansiyelini konuştuk. Tugay'a göre 2010'da Thomson'un, limanı home port olarak kullanmasıyla Marmaris'te yeni bir dönem başlayacak. 

Marmaris Cruise Port, Türkiye'nin ilk özelleştirilen yolcu limanı olma özelliğini taşıyor. Marmaris Cruise Port'un genel müdürlüğünü Şükrü Tugay yürütüyor. Aynı zamanda "Yeşil Marmaris" adındaki acentenin de sahiplerinden olan Tugay ile Marmaris'teki cruise potansiyeli üzerine konuştuk.

Limanın 2001 yılında özelleştirilmesinin ardından, gemi sayısında her geçen gün artış gösterdiğini kaydeden Tugay, "Daha önce limana birkaç gemi gelirken; son yıllarda 100 uğrak gemiye kadar çıktı. Bu da 100 bin yolcuyu geçen rakamlardı. 2009'da yüzde 10'luk artış yaşadık ancak krizin etkisiyle daha önceki 100 binli rakamları bulamasak da çok yaklaştık. 2009 sonunda, toplam 80 uğrakla, 104 bin yolcu bekliyoruz. 2010'da ise 110 gemi ve 130 bin yolcu bekliyoruz." diye konuştu.

"THOMSON'UN OPERASYONU MİLAT NOKTAMIZ OLACAK"

Marmaris Limanı'nın Ege ile Akdeniz'in birleştiği noktada olduğunu anımsatan Tugay, şu bilgileri verdi:

"Hem doğu Akdeniz turu yapan gemilerin hem de boğazlardan Karadeniz'e sokulan gemilerin güzergâhı üzerindeyiz. Gemiler Kıbrıs, Mısır, İsrail tarafına sefer yaparken buraya uğrayabilir ya da Ege, Yunan Adaları'nda dolaşırken limana demir atabilir. Coğrafi konumumuz itibarıyla avantajlarımız var. Önümüzdeki yıl, Marmaris'ten Thomson Cruise'un 26 sefer yolcu indirme operasyonu başlayacak. Bu da Türkiye'deki yapılacak olan en büyük home port operasyonlarından biri olacak. Yani biz, önümüzdeki yıl ilk kez home port olarak hizmet vermeye başlayacağız. Bu olay, Türkiye'ye pek çok katma değer sağlayacak."

"KRUVAZİYER TURİZMDE ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ"

Dünyadaki gemi sayılarının her geçen gün arttığını anlatan Tugay, gemi büyüdükçe yatak sayısının da fazlalaştığına işaret etti. Kruvaziyer firmalarının yatak kapasitesi arttıkça, ürünlerini daha alt gelir seviyesine ait segmenlere yaydığını kaydeden Tugay,

 "Firmalar, daha önce satmadıkları ülkelere yöneliyorlar. O kadar çok kabin var ki, kabinleri doldurmak için mecburen fiyatları düşürmek zorunda kalıyorlar. Çünkü hitap ettikleri müşteri profilini dağıtmadıkları sürece, o kadar büyük gemileri doldurmaları mümkün değil. Bu nedenle burjuvanın ultra lüks yolcularla kapandığı dönem kapandı. Kruvaziyer turizm, daha geniş kitlelere hitap ediyor. Alım gücü düşük olan kitleler de gemi yolculuğu yapabiliyor." diye konuştu.

"BÜROKRATİK ENGELLER YÜZÜNDEN LİMANI GENİŞLETEMİYORUZ"

Şükrü Tugay ile yıllardır tartışılan Marmaris Limanı'nın büyütülmesi projesi hakkında da konuştuk. Limanda şu anda iki rıhtım olduğunu anlatan Tugay, "Bir büyük ve orta boy gemiyi aynı anda alabiliyoruz. Ancak üçüncü bir gemi geldiğinde, limanda açıkta bekliyor. Bu yolcuları filikayla indirip çıkarmak hoş olmuyor. Çevreciler karşı çıkıyor ama bu durumun bile çevreye büyük zararı var. Çünkü filikaların havaya yaydığı emisyonlar boşu boşuna hava kirliliği yaratıyor" dedi. Limanın büyütülmesi projesiyle birlikte 300 metrelik yeni bir iskele yapılacağını kaydeden Tugay, şu bilgileri verdi:

"İskeleyi kazıklar üstüne oturtacağız. Alttaki su sirkülasyonunu kesinlikle erteleyemeyecek. Kazıkların üzerinde yeni bir beton iskele olacak. Böylece dört gemiyi aynı anda limanda ağırlayabileceğiz. Elimizde liman yapacak yatırımcı var ama bürokratik engeller nedeniyle bir türlü yatırıma başlamıyoruz. Projeye ilişkin dört yıllık çalışmamız boyunca gerekli tüm makamlardan onaylar alındı. Son sözü Turizm Bakanlığı söyleyecek."

"BELEDİYE DESTEK OLMUYOR"

Marmaris Belediyesi ile sorunlar yaşadıklarını da kaydeden Tugay, "Dünyanın her yerinde belediyeler, ticaret odaları nereye liman yaparız diye projeler üretiyor. Limanlar, odalarla birlikte konferanslar düzenliyor. Biz tam tersine 'Yine gemi geldi!' gibi açıklamalar duyuyoruz. Bunları çağ dışı açıklamalar olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Didim'in sınır kapısına açılmasıyla birlikte katıldıkları ihaleyi kazandıklarını da anımsatan Tugay, "Biz geçen yıl Didim'de bir iskeleyi aldık. Bu alandan hızlı deniz otobüsü seferi başlattık. Oradan Kos'a seferler düzenledik. Didim, istediğimiz rakamları bulamadı ama ilerisi için devam ettirmek zorundayız" diye konuştu.

"THOMSON GEMİLERİ 26 SEFER YAPACAK"

Dünyanın en büyük turizm firması olan Alman TUI grubuna ait İngiltere'deki Thomson isimli tur operatörü, 1300 yolcu kapasiteli Thomson Celebration gemisi, 2010 yılında işletmekte olduğumuz Marmaris Limanı'nı homeport / ana liman olarak kullanacak.

Thomson firması, İngiltere'nin en büyük tur operatörü... Halihazırda Türkiye'deki birçok turistik beldeye paket turlarla, 2009 yılında 213 000 kişinin üzerinde İngiliz turist getiriyor. Marmaris'ten gemi turuna katılacak 30 bin kişi ve diğer operasyonlardaki genel artış ile bu sayının 2010 yılında 280 bin kişiyi bulması planlanıyor. 2009 yılında Thomson firmasına ait uçaklar yaz sezonu boyunca düzenli olarak Dalaman Havalimanı'na haftada 9 sefer yapıyor. Önümüzdeki yıl gemi operasyonlarının programa dahil edilmesi ile bu sayı 13'e çıkacak.

Marmaris Limanı'ndan Thomson Celebration gemisindeki turlara katılacak yolcuların yüzde 99'u İngiliz vatandaşları olacak. Thomson firmasının Marmaris'teki otel operasyonu ile gemi turları, bir hafta tur bir hafta otel olarak kombine edilebilecek.

Geminin 2010 yılı turizm sezonu boyunca her hafta pazartesi günleri olmak üzere Marmaris Limanı'na 26 sefer yapması planlanlanıyor.

Haber: Eda ÖZSOY Fotoğraf: Alişan ÖZKAN

Editör: TE Bilişim