'Marmaris Limanı büyürse eylemi görecekler!'

MUĞLA - Bir zamanlar küçük bir sahil kasabasıyken giderek kentleşen Marmaris’te limanın büyütülmesi projesiyle ilgili tartışma büyüyor.

‘Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu’ Başkanı Filiz Ersan, “Greenpeace şu an için eylem yapmadı. Limanı büyütmeye kalksınlar eylemin Allah’ını görecekler ” dedi. Marmaris esnafıysa temkinli. Marmaris Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız “Eğer Marmaris Limanı’na  gelecek olan gemiler esnafa destek olacaksa sorun yok ama başka amaç ile büyütülecekse o zaman karşılarında oluruz” diye konuştu.

Liman kavgası, ramazanın son günü düzenlenen yemekli toplantıyla yeniden alevlendi. Toplantıya katılan AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, liman projede sona gelindiğini açıkladı:
“Şu anda yapılan inceleme ve araştırma sonunda limanın büyütülme projesi sonuna gelmiştir. Nasip olursa Ulaştırma Bakanımız ilk temeli atacaktır. Liman büyütülmesi konusunda Marmaris Belediyesi ve halkı çok hassas. Ama yapılan inceleme ve araştırmalarda kesinlikle doğal dokuya zarar verme olayı yoktur. Limanları bulunan Avrupa şehirleri bu konuya büyük önem veriyor. Şu anda gemi turizmi çok önemli. Bu önemin birçok Avrupa ülkesi farkına vardı. Bizim doğal limanlarımız ve stratejik konumlarımızla gemi turizmi çok uygun. Limanın büyütülmesi konusunda kimse endişelenmesin.”

Bu sözlere ‘Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu’ Başkanı Filiz Ersan tepki gösterdi ve ilçede ‘hiçbir yanlışlığa izin vermeyeceklerini’ belirtti:

“Daha önce yapılması planlanan Liman Projesi ile ilgili kesin tavrımızı koymuş ve projenin durmasında etken olmuştuk. Projenin yeniden hayata geçirilmesi durumunda eylem yapacağız. Greenpeace’in ‘Rainbow Warrior’ gemisi bayramın ilk günü Marmaris’teydi. Eylem yapmalarını biz engelledik. Ama Liman Projesi yeniden hayata geçirilecek olursa Greenpeace ile birlikte eylemin Allah’ını yaparız. Biz rant peşinde değiliz, tam tersi rantçılar Marmaris’ten uzaklaşsın istiyoruz. Liman konusunu akıllarından bile geçirmesinler.”
Marmaris Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız ise, ilçe ve bölge esnafına yararlı olacak her türlü yasal proje ve çalışmalara destek vereceklerini söyledi: “Buraya gelecek olan gemiler esnafa destek olacaksa sorun yok ama başka amaç ile büyütülecekse o zaman karşılarında oluruz.”

3 bin bar bekliyor

Marmaris Restoran ve Barcılar Derneği Başkanı Hikmet Çakır da, limanın büyütülmesinin ilçe ve turistik beldelerinde bulunan toplam 3 bin restoran ve bar işletmecisine ciddi ekonomik katkı sağlayacağı görüşünde: “Liman büyütüldüğünde günde üç gemi yanaşacaktır. Hem yerinde tanıtım hem ekonomiye büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Sekiz yılda 530 gemi


Marmaris Limanı’nı son sekiz yılda toplam 530 gemi ziyaret etti. Bu gemiler  1 milyon 211 bin 717 turist getirdi. Liman, Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından 2 Şubat 2001 yılında özelleştirme kapsamında 49 yıllığına kiralandı. Böylece  Türkiye’de ilk özelleştirilen liman oldu.


Şirket, 5 yıl önce 300 metre uzunluğunda yeni bir rıhtım yapılmasını öngören büyütme projesi hazırladı. Ancak izin çıkmadı. Limana gelen gemi sayısı 60-80, yolcu sayısı 90-110 bin arasında sabitlendi. Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanı Ali Doğan Tugay, “Deniz turizmi yüzde 7.4’le dünyada en hızlı büyüyen sektör. Bu pastadan payımızı almak için limanımızı büyütmek istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim