Marinalara yıldız yerine çıpa verilecek     
 
Deniz Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Müdürü Cüneyt Koşu, Deniz Turizmi Yönetmeliği'ne göre, marinaların kalitesini belirlemek amacıyla “çıpa” verileceğini bildirdi.

DTO Antalya Şubesi Müdürü Cüneyt Koşu, geçtiğimiz Temmuz ayında Deniz Turizmi Yönetmeliği'nin yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı. Deniz turizminin en yoğun yaşandığı Antalya'da deniz turizmine ve su sporlarına çeki düzen verilmesini ve kayıt altına alınmasını sağlamak amacıyla yıllardır “Deniz Turizmi Yönetmeliği”nin çıkarılması için uğraştıklarını ve bunu da sağladıklarını söyledi.

Türkiye'de deniz turizminin 1985'te başladığını, ancak bu konuda bir düzenleme olmadığını ifade eden Koşu, bu sektörün, Yat Turizmi Kanunu ve Turizmi Teşvik Kanunu ile sürdürülmeye çalışıldığına dikkati çekti. Deniz Turizmi Yönetmeliği ile birlikte marinaların, kruvaziyer limanların, yat işletmeleriyle günübirlik tur teknelerinin belgeleneceğini belirten Koşu, şunları kaydetti:

“Bu düzenlemeyle Denizcilik Müsteşarlığı veya temsilciliği tarafından denize elverişli gemilerle tekneler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgelendirilecek, yatlara kayıt belgesi verilecek. Ayrıca marinalar, gümrüklü saha dışına çıkarılacak. Marina içinde sadece küçük bir alanda gümrük sahası oluşturulacak. Marina işletmeleri karada bağlama kapasitesine göre inşaat alanı yapabiliyordu. Yönetmelikle, bu oran marinaların bağlama kapasitesine göre artıyor.”

Deniz Turizmi Yönetmeliği'nin eksik çıktığını savunan Cüneyt Koşu, deniz turizminin önemli kısmını oluşturan su altı ve su üstü sporlarının yönetmelikte kapsam dışı bırakıldığını söyledi.

Türkiye'de halen 31 adet belgeli marina bulunduğunu, bunlardan 14'ünün de uluslararası marina statüsünde olduğunu belirten Koşu, Deniz Turizmi Yönetmeliği'ne göre, marinaların kalitesini belirlemek için “Çıpa” verileceğini bildirdi. Marinaların en az 3 çıpalı olacağını anlatan Koşu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Otellerin kalitesini belirleyen yıldızlar gibi, marinaların kalitesi de çıpalarına göre belirlenecek. Marinalar, 3, 4 ve 5 çıpalı olacak. 4 çıpalı marinada restoran ve kafeterya, duş yerleri ile tuvalet sayısı üç çıpalı marinaya göre daha fazla olacak. Dört çıpalı marinada tenis kortu ile yüzme havuzu da bulunacak. 5 çıpalı marina ise üç ve dört çıpalı marinalarda bulunan işletmelerin dışında revir, helikopter pisti ile en az 2 adet tenis kortu olacak. Kruvaziyer limanlar da A ve B tipi olarak ayrılacak. A tipi kruvaziyer limanlarda aynı anda 4 yolcu gemisi yanaşabilecek ve bir yolcu gemisinde indirme ve bindirme yapabilecek düzeyde olacak.”

 

Editör: TE Bilişim