Limanların kapasitesi yetersiz

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Esen Yağcı, Türkiye genelinde 1 milyon 880 bin komeynırın 1 nıiyon 78 bininin işleminin yapıldığı Ambarlı Limanı'nda işlemlerin durma noktasına geldiğini bildirdi.

İstanbul Ticaret Üniversilesi'nde gerçekleştirilen "Dünden Bugüne Dış Ticaretimizde İstanbul Limanlarının Konumu ve Önemi" konulu toplantıda. Türkiye'deki limanların yetersiz kaldığı ve limanlara yatırım yapılmadığı ortaya konuldu.

Toplantıda konuşan İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Esen Yağcı. Ambarlı Limanına günde 3 bin aracın giriş çıkış yaptığına dikkat çekerek, "Yaşanan yoğunluk yüzünden sanayici ve ihracatçıya hizmet üretemez hale geldik. Limanın ulaşımını sağlayan yollar yetersiz. Bu yapı bizim ihracat ve ithalat işlemlerimize yansıyor, ilave maliyetler ortaya çıkıyor.Liman isletmecilerinin tıkanan noktadaki sorunları aşacak çözüm üretmeleri gerekir" dedi.

Kingbetting face="verdana,arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yağcı. Ambarlı üzerinden laşınan konteynır sayısında yıllık bazda yüzde 39'luk bir artış olduğunu bildirdi.

Uzman ihtiyacı İçin iki öneri

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim İyesi Prof. Dr. İlhan Avcı ise, Türkiye'de limanların ihtiyaçları karşılayamaz hale geldiğini belirterek, bir an önce yeni limanlar yapılması gerektiğini söyledi.

Avcı, deniz ulaşım planlamasında geç kalındığı, sahil şeritlerinin yazlıklar ve sitelerle dolduğuna dikkat çekerek, şu öneride bulundu:

"Yaşanan bu kriz içinde önümüzde İki alternatif var. Bunlardan ilki daha önce NATO "ya hizmet vermek üzere Tekirdağ ile Marmara Ereğlisi arasında kalan ve Kuzey Marmara limanı olarak bilinen bölge. Diğeri ise Karadeniz sahilinde artık işletilmeyen kömür ocaklarının bulunduğu alan. Bu alan Tuna Nehri ve Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerden gelen gemiler için değerlendirilebilir. Kuzey Marmara'da yapılacak liman ise Ambarlı'nın ve gelecekte kapatılması planlanan Haydarpaşa'nın yükünü taşır. İstanbul'un bu iki projenin dışında şansı yoktur."

(Anka Ajansı)

Editör: TE Bilişim