Limanlara elektronik göz
 
AA - Limanların güvenliğini sağlayacak, gemi trafik hizmetlerinin (VTS ), önümüzdeki yıl hizmete alınması bekleniyor.

Geçen yıl İzmit , İzmir , İskenderun , Mersin körfezi ile Aliağa -Nemrut körfezinde çalışmalarına başlanılan yeni sistemin hayata geçirilmesiyle, limanlar 24 saat sürekli izlenerek denetim büyük ölçüde artırılacak.

Kurulacak yeni proje kapsamında limanlarda verimli ve emniyetli bir trafik akışı sağlanacak ve buna göre gemi hareketlerinin düzenlenmesi, trafik organizasyonun sağlanması , kaza riskinin en aza indirilerek can, mal ve çevre emniyetinin artırılması da hedefleniyor.

Yeni sistemle gemilere ait veriler toplanarak istatistiki değerlendirmeler de yapılacak. Gerektiğinde ilgili kamu ve özel kuruluşlara da bu alanda destek sağlanacak.

Projenin hayata geçirilmesi ile herhangi bir kaza olayında arama-kurtarma çalışmalarına, çevre ve deniz kirliliğini önlenmesine yönelik gerekli koordinasyona katılmak ve olay kayıtlarının tutulması da gerçekleştirilecek.

VTS alanı içinde kalan iskele ve rıhtımlarda yanaşık bulunan gemiler tüm gün kameralarla izlenecek. Bu görüntüler ayrıca kaydedilerek ve internet ortamında yayınlanması da sağlanacak.

Projenin önümüzdeki yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Sistemin finansmanı Denizcilik Müsteşarlığının öz kaynaklarından karşılanacak.

HaberX

Editör: TE Bilişim