'Bölge limanlarımızı modern yapıya kavuşturmalıyız' 

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin bölgesel ticarette fuar merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, "Özellikle Ortadoğu'ya yönelik bölge limanlarımızı yine Kafkaslara yönelik bölge limanlarımızı ve kapılarımızı ihtiyacı karşılayacak modern yapıya kavuşturmamız gerekiyor" dedi.

Tüzmen, yaptığı açıklamada, Türkiye'de düzenlenen fuarların öneminin giderek arttığını ifade etti. Türkiye'nin bölgesel ticarette fuar merkezi olmaya başladığını belirten Tüzmen, "Türkiye'de düzenlenen fuarlara hem çok sayıda yabancı firma katılmaya başladı hem de yabancı alıcıların sayısı her geçen gün artıyor. Bu çok olumlu bir gelişme" dedi.

Bugün sona erecek Uluslararası Irak Fuarı'nın bunun en somut göstergesi olduğuna dikkati çeken Tüzmen, Uluslararası Irak Fuarı'na 30 ülkeden 200'e yakın firmanın katıldığını, fuarı ziyaret eden 65 bin ziyaretçiden 7 binini yabancıların oluşturduğunu söyledi.

Tüzmen, şunları kaydetti:  "Eskiden Avrupa'daki birçok merkez, fuarlar nedeniyle büyük paralar kazınıyordu. Şimdi Avrupa'daki bu merkezler, müşterilerini Türkiye'de fuarlara kaptırmaya başlamışlardır. Bu nedenle Avrupa'nın birçok fuar merkezi kendilerine rakip olarak Türkiye'yi ve İstanbul'u görmeye başladılar. Türkiye'nin bölgenin fuar merkezi olması önümüzdeki dönemde ülkemize milyonlarca dolar getirecek, hizmetler sektörünü canlandıracaktır. Biz bunun için elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz."

Ortadoğu'ya yapılan ticaretin önemli bir bölümünün Türkiye'den yapıldığını, Kafkasya bölgesine yapılan ticarette de Türkiye'nin önemli bir geçiş noktası olduğunu kaydeden Tüzmen, "Ortadoğu ve Kafkasya'dan Avrupa ülkelerine yapılan ticaret de ülkemiz önemli bir yoldur. Bu trafik giderek artacaktır. Hem Türkiye'den bölgeye yapılan ticaret hem de Türkiye üzerinden yapılan ticaret artacaktır. Bu durumu iyi değerlendirmeliyiz" dedi.

Tüzmen, bu durumu değerlendirmek için Türkiye'nin limanlarını, kapılarını şimdiden önümüzdeki döneme göre hazırlaması gerektiğinin altını çizerek, "Bu konu ihmale gelmeyecek önemli bir konudur. Özellikle Ortadoğu'ya yönelik bölge limanlarımızı yine Kafkaslara yönelik bölge limanlarımızı ve kapılarımızı ihtiyacı karşılayacak modern yapıya kavuşturmamız gerekiyor. Bunu ne kadar erken yaparsak o kadar karlı çıkarız" diye konuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim