Handan Armağan, Arfor Taşıma Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü: Limanlar da asgari standarda kavuşmalı

 Arkas Holding'in bünyesindeki forvvarding şirketi Arfor'un Genel Müdürü Handan Armağan, başta gelen liman kullanıcılarından olan forwarderların en ciddi sıkıntısının limanların asgari standardı tutturamaması olduğunu söyledi.
 "Bizler müşterilerimiz adına hareket eden, müşterilerimiz adına düşünmeye çalışan hizmet işletmeleriyiz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun, en hızlı ve en güvenli seçeneği bulmayı hedefliyoruz. Bu açıdan bizim gibi işletmeler belirli bir limanın değil tüm limanların kullanı-cısıdır. Dolayısıyla limanlarda hangi tür hizmetlerin ne kadar sürede, ne kadar maliyetle yapıldığını, genel hizmet seviyesini yakından takip ediyoruz. Türkiye'deki limanlarda hizmetler ve tesisler açısından büyük farklılıklar var. Bu farklılıkların ve eksikliklerin en kısa sürede giderilmesi gerekiyor. Artık Türkiye limanlarının asgari bir Standard yakalaması lazım."

Handan Armağan limanlardaki altyapı sıkıntısının Türkiye'nin dış ticaretini de olumsuz yönde etkilediğinin altını çizerken, "Limanlarımız Türkiye'nin artan dış ticaretini karşılayacak imkânlara henüz sahip değil. Özellikle kamuya ait limanlarda ciddi sıkıntı yaşandığı ortadadır. Yatırım yapılmayan, yıllardır aynı vaziyette bulunan çok sayıda liman bulunuyor. Bunların bir şekilde elden geçmesi gerekiyor. İzmir Limanı'nda yoğunluk arttığında İzmir müşterisinin yükü gecikiyor ya da başka limanlara yönlendirilmek durumunda kalınıyor. Bu sadece taşıyıcı veya for-vvarder'ın sorunu değil Türkiye'nin sorunudur. Ekonomimizin canlılığı ve dış ticaretimizin gelişimi açısından canlılığı arttıracak yöntemlerin geliştirilmesi gerekiyor. Bunlar ancak yatırımlarla gerçekleşecektir. Ancak özelleştirme süreci ile birlikte belirli bir noktaya geleceğimize inanıyorum" dedi.

Arfor Genel Müdürü'ne göre, liman kullanıcısı forvvarderlar açısından liman sahalarında yaşanan ciddi sıkıntıların başında kon-solidasyon alanlarının yetersizliği geliyor. Ancak Handan Armağan limanlarda bu tür sahaların genişletilmesi ve iyileştirilmesinin yanı sıra, iç bölgelerde kuru liman sahalarının kurulmasının öneminin de altını çiziyor: "Parsiyel taşıma hizmeti verenlerin büyük bir bölümü liman sahasında konso-lidasyon operasyonları vermek zorunda kalıyor. Ancak konteyner terminallerinin bazılarında bu hizmeti verebileceğimiz, sağlıklı konsol idasyon operasyonlarını gerçekleştirebileceğimiz uygun alanları bulmak mümkün olmuyor. Limanların dışında iç bölgelerde kuru limanlar, terminaller yaratabil i rsek, müşterilerimizin konteyner kullanma alışkanlıklarının da zamanla gelişmesini sağlayabiliriz. İç bölgelerin limanlara daha rahat ulaşabilmesi için sistemlerin gelişmesi gerekiyor. Kuru terminaller kurulurken, bu terminallerin demiryolu bağlantılarının da kurulması gerekir. Zaten belirli mesafelerin üzerinde karayolu taşımacılığı yapılması, sürdürülebilir nitelikte değildir."

Forwarder olarak Türkiye üzerinden bölge transit yük trafiğini yönlendirmeye de çalıştıklarını söyleyen Arfor Genel Müdürü Handan Armağan: "Limanlar 24 saat çalışan tesislerdir. Gümrükler de bu alanlarda vardiya usulü çalışabilse çok uygun olur. Ben de dünyadaki partnerlerim ya da rakiplerim gibi 24 saat hizmet verebilmeliyim. Dış ticarette müşterilerimiz artık saatlik, dakikalık hizmet bekliyor."

Kaynak: UTA Lojistik

Yayın Tarihi: Nisan 2007

Editör: TE Bilişim