Büyük Gemiler Limanlar Hazır Olmadan Önce Limanlara Varabilir

Büyük konteyner gemileri, liman altyapıları bunları elleçlemeye hazır hale gelmeden önce işletilmeye başlanmaktadır.

Hollandalı analist Dynamar, bu durumun, büyük gemilerin elleçlenmeleri için ihtiyaç duyulan liman ve terminallerden daha hızlı inşa edildiği Akdeniz’de bir sorun haline gelmekte olduğunu belirtmektedir.

Liman kaynakları, bu sorunun önümüzdeki Haziran ayından itibaren Maersk Line’a sağlanması planlanan 18,000 teu’luk büyük gemileri elleçleyebilecek şekilde inşa edilmemiş olan limanların bulunduğu Kuzey Avrupa’da da baş gösterebileceğini kabul etmektedir.

Bu durumun, büyük gemilerin yalnızca kısmen yüklenmek zorunda kalınarak verimsiz kullanılmalarına yol açmasından korkulmaktadır.

Sorun, liman genişletme planlarının ekonomik krizi takiben askıya alınmasından ve dondurulmasından kaynaklanmaktadır.

2010 ve 2011 yıllarında gerçekleştirilen iyileştirmeler süresince, Akdeniz ve Uzak Doğu arasındaki konteyner hacmi % 32 oranında artarak 7.2 milyon teu’ya ulaşmıştır.

Dynamar, Asya limanlarını Akdeniz limanlarına bağlayan teknelerin ortalama kapasitelerinin 8,400 teu olduğunu, fakat kullanılan gemilerin büyüklüklerinin arttığını ve 10,000 teu - 14,000 teu’luk 100 geminin 10 hizmette görevlendirildiğini belirtmiştir.

Akdeniz civarındaki 42 liman operatörünün kapasitesinin 70 milyon teu civarında olduğu ve bunun önümüzdeki on yıl boyunca % 63 kadar artarak 114 milyon teu’ya ulaşmasının beklendiği ifade edilmiştir.

Dynamar, Akdeniz boru hattındaki 31 yeni terminali işaret ederek, konteyner taşımalarının kapasitedeki bu büyümeye ayak uydurup uyduramayacağını sorgulamaktadır. Bu yükselişteki en büyük pay, dört büyük terminal projesinin Marmara Denizi kıyısına 7.4 milyon teu’luk kapasite ilave edeceği Türkiye’de olacaktır. Bu durumun, ülkenin 11 milyon teu olan toplam kapasitesinin 2023 yılına kadar 30 milyon teu’ya yükseltilmesine yardımcı olabileceği belirtilmektedir.

(05.10.2012 tarihli TradeWinds gazetesinde yayınlanmıştır.)

Editör: TE Bilişim