Piyasayı fişleyecek

Hükümetin parlamentoya sunduğu yasa kabul edilirse, 39 sektörde Rusya'ya yatırım yapmak isteyen yabancı şirketler Rus gizli servisi FSB'nin onayından geçecek

Rusya hükümeti, yabancıların yatırım yapabileceği alanları kısıtlayarak gizli servis onayına bağlayan yasa tasarısını parlamentoya sundu.

Başbakan Mihail Fradkov'un imzasıyla parlamentoya gönderilen tasarıda Rusya'nın ulusal güvenliğini doğrudan ilgilendiren sektörler sıralandı. 39 stratejik sektör arasında madencilik, havacılık, savunma, uzay ve nükleer enerji de bulunuyor.

Liman ve havaalanlarında verilen hizmetlerle uçak onarımı gibi alanlar da yabancılar için "yasak sektörler" arasında sayıldı. Oysa, Rusya Dünya Ticaret Örgütü'ne üyelik koşuluyla yabancıların bu sektörlerde faaliyette bulunmasını kabul etmişti. Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2005 yılı ortalarında hükümete yabancıların yatırım yapamayacağı ya da kısıtlı faaliyette bulunabileceği sektörleri belirleme talimatı vermişti.

İki yıllık çalışmanın ardından hazırlanan yasa tasarısının en dikkat çekici yönü, yabancıların faaliyette bulunacağı alanların Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB-eski KGB) iznine bağlanması. Buna göre, yabancı bir şirket ya da yabancıların kontrolündeki bir Rus şirketi faaliyette bulunacağı alanla ilgili olarak oluşturulacak hükümet komisyonuna başvuruda bulunacak. Bu aşamada devreye girecek olan FSB, söz konusu şirketin söz konusu sektörlerden birinde faaliyet göstermesinin Rusya'nın güvenliğini tehlikeye düşürüp düşürmeyeceğine karar verecek. FSB, yabancıların paravan bir Rus şirketi üzerinden stratejik bir sektöre girdiğini belirlerse satışın iptali için mahkemeye başvuracak.

Vedomosti gazetesi, FSB'nin aslında mahkemeye gidilmeden son sözü söylemek istediğini, ancak tasarıda son dakikada bir değişiklik yapıldığını belirtti.

Haber:  Cenk Başlamış

Kaynak: MİLLİYET

Editör: TE Bilişim