Liman ve Denizyolu Taşımacılığı Tartışıldı

Bir “liman kenti” olarak Kocaeli’nin denizyolları bakımından önemi ve yeteneklerinin tartışıldığı toplantıda gemi acenteciliği firmalarının temsilcileri ve liman işletmeciliği faaliyeti sürdüren kurumların yetkilileri körfezin bir limancılık üssü olduğunu söylediler.

Denizyolu taşımacılığının altyapı olanakları, işkolunun gelecek öngörüsü, yetenekleri ve sorunlarının işkolu temsilcileri tarafından tartışıldığı toplantıda Kocaeli’nin bir liman kenti olduğu vurgusu önem kazandı. Lojistik toplantılarının moderatörlüğünü yapan KOÜ Öğr. Üyesi Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, Kocaeli’nin bir liman kenti olduğunu tartışmanın hiçbir öneminin olmadığını belirterek “Bu saatten sonra tartışmamız gereken Kocaeli’yi dünyanın en iyi liman kenti sınıfına nasıl yükseltmek olmalı” diye konuştu.

4’ÜNCÜ TOPLANTI

Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığının sorunları, depolama, paketleme gibi faaliyetleri de kapsayan lojistik işkolunun kent ve bölge için öneminin araştırıldığı arama konferansların ve çalıştaylarda bugüne kadar dört toplantı gerçekleştirildi. 13 Aralık 2013’te yapılan tanıtım toplantısıyla işkolunun sorunlarıyla birlikte kapasite ve teknik olanaklarının durumu ve işkolunun gelecek öngörüsünün ne olması gerektiğinin tartışıldığı ve araştırıldığı toplantıyla startı verilen Lojistik Merkez Kocaeli çalıştayının 2’inci toplantısının konmuşu karayolu taşımacılığı oldu. 07 Ocak 2014’te yapılan çalıştayda işkolu temsilcileri sorunlarını masaya yatırarak beklentilerinin neler olduğunu dile getirdiler. Demiryolu taşımacılığının sorunlarının araştırıldığı 3’üncü çalıştaydaysa TCDD yetkilileri faaliyet alanlarında yaptıkları çalışmaları ve işkolunun daha iyi yapılabilmesi için yasal mevzuatın yenileştirilmesine yönelik yapılan çalışmaları anlattılar.

10 Ocak 2014’teki bu çalıştayda demiryolu taşımacılığında kapasite kullanımının arttırılması için uluslararası büyük lojistik firmalarının bölgeye yapmalarının sağlanması yönünde görüş belirtilmişti. 15 Ocak’ta gerçekleştirilen ve denizyolu taşımacılığının sorunlarının tartışıldığı toplantıda gemi acenteciliği ve liman işletmeciliği yapan firmaların temsilcileri sorunlarını anlatarak çözüm yollarının neler olması gerektiğini dile getirdiler.

BİR LİMAN KENTİ OLARAK KOCAELİ

Çok sayıda işkolu temsilcisinin katıldığı çalıştayın moderatörlüğünü yapan Kocaeli Üniversitesi İşletme Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, İzmit Körfezinin limancılık faaliyetleri ve denizyolu taşımacılığı için aslında doğal bir liman olduğunu ve yapılacak yatırımlarla bunun çok daha geliştirilebileceğini söyledi. Bir liman kenti olarak Kocaeli’nin ülke ekonomisine bugüne kadar çok büyük katkılar sunduğunu belirten Prof. Dr. Bayraktutan, bu katma değerlerin daha da artırılması için neler yapmamız gerektiğini tartışmamız gerektiğini ve bu tartışmalardan sonra kararlı bir şekilde adımlar atılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Bayraktutan, “İzmit’i Avrupai bir liman kenti haline getirmemiz lazım ve çevre duyarlılığı en fazla denizyolu taşımacılığının yapıldığı bir bölge olarak İzmit Körfezini dünyaya tanıtmamız lazım” diye konuştu.

BİR TOPLANTI KALDI

Lojistik Merkez Kocaeli çalıştaylarıının son toplantısı 22 Ocak’ta yapılacak ve havayolu taşımacılığının geliştirilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırılacak. Cengiz Topel Havaalanının özelleştirilmesi ve yolcu taşımacılığının yanı sıra yük taşımacılığının mevcut yeteneklerinin neler olduğu, iyileştirilmesi için neler yapılabileceği ve yapılması gerekenler tartışılarak konu sonuca bağlanacak. Sonuç, bir rapor haline getirilerek konunun taraflarıyla ve kamuoyuyla paylaşılacak.

Editör: TE Bilişim