Marmara Ereğlisi ilçesinde 21 yıldan bu yana faaliyet gösteren limanın depolama alanı, belediye tarafından mühürlendi. Limanda çalışan işçiler, mühürleme işleminin haksız olduğunu iddia ederek belediyenin mühürleme tutanaklarını yakarak protesto etti. İşçiler, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan’dan mührün kaldırılmasını istedi.

Marmara Ereğlisinde 1995 yılından beri faaliyet gösteren yaklaşık 350 kişinin çalıştığı bir demir fabrikasına ait limanda bulunan gümrük depolama alanı olarak kullanılan yer, imar ve iskanı olmadığı gerekçesiyle 12 Şubat 2016 tarihinde Marmara Ereğlisi Belediyesi tarafından mühürlendi. Şirket yetkilileri, mühürlenen depo alanının kendilerine ait tapulu arazi üzerinde olduğunu ve yapı denetim firmalarının gözetiminde her türlü usule uygun inşa edildiğini ve mühürleme işleminin belediye tarafından kasıtlı yapıldığını iddia etti. Depolama alanının mühürlenmesi nedeniyle Marmara Ereğlisi Kamyoncular Kooperatifi çalışanları ve değişik illerden yük almak için gelen kamyoncular limanın depolama alanının mühürlenmesinden dolayı limana giremedikleri için mağdur oldu. 



İSKANI OLDUĞU HALDE MÜHÜRLEDİLER
Mühürleme işleminden 15 gün sonra demir fabrikasına ait limanda çalışan işçiler liman önünde eylem yaptı. Liman çalışanlarından Emrah Onay, yaptığı açıklamada, “21 yıldır bu liman burada faaliyet gösteriyor. Burada 350 kişi ekmek yiyor. Depolama alanının iskanı olduğu halde bu alanı mühürleyerek limandaki çalışmaları durdurmaktadırlar. Bu alan yapıldıktan sonra burada işe başlayıp evine ekmek götürecek insanlar olacak. Bu mühür ile Marmara Ereğlisinde çalışacak olan arkadaşlarımızın ekmeğine engel oluyorlar. Haksızlık firmamıza değil, çalışanlarımıza ve buradan ekmek yiyen işçilere yapılıyor. Bunu kişiselleştirmek ile bir alakası yoktur. Buradaki arkadaşlarımızın hepsi ekmek yemeye ve çalışacak bir işe ihtiyacı vardır. Bu uygulama ile önümüzü bıçak gibi kesiyorlar. İşlemleri yavaşlatıyor ve bizi sıkıntıya sokuyorlar” dedi.

EKMEĞİMİZ İÇİN UĞRAŞIYORUZ
Liman çalışanı Emrah Onay’ın konuşmasından sonra gündüz vardiyasında çalışan işçiler mühürlenen alana gelerek belediyenin mühürleme tutanaklarını yaktı. İşçiler, Marmara Ereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan’dan mührün kaldırılmasını istedi. Elindeki ekmek ile mühürlenen depolama alanına gelen işçilerden Aziz Ateş ise, “Haksız uygulamaya belediye son versin. Biz ekmeğimize bakalım. Ekmeğimiz için uğraşıyoruz. Bu mührü kaldırmasını rica ediyoruz. Bütün insanlar bekliyor. Herkes ekmeğini yesin. Biz her gün bu işle uğraşırsak ekmek yiyemeyiz. Bunun hiç kimseye faydası olmaz. Ne onlara ne de bize bir faydası olur. Sadece zararı olur. Bu uygulamanın Marmara Ereğlisindeki insanlara, tüccara ve taşıyıcılara fayda getirmez” diye konuştu. İşçi Aziz Ateş’in bu konuşmasını işçi arkadaşları alkışladı. İşçiler, buradaki protestolarının ardından çalışmaya devam etti.
Editör: TE Bilişim