TMMOB'a bağlı Şehir Plancıları Odası Merkez Yönetim Kurulu İzmir'de basın açıklaması yaptı. Oda Genel Başkanı Demirdizen, Kuşadası Limanı'nda denizin kiralandığını ve bölgenin kamunun kullanımından çıkarıldığını belirterek, limanların kentlerin ekonomik ve kültürel yaşamına katkıda bulunması için planlanması gerektiği hatırlattı.

Demirdizen, 'İlçeye gelen yolcu gemilerinden inen turistler kent merkezine uğramadan ören yerlerine gidiyorlar. Limanın mevcut haliyle ilçe ekonomisine hiçbir getirisi olmuyor' dedi.

Odanın Kuşadası Limanı'na yönelik yönetmeliği yargıya taşıdığını ve yürütmeyi durdurma kararı çıkarılmasını sağladığını da anımsatan Demirdizen, 'Ancak bu süreçte girişimci firma yetkililerinin istemiyle yasal düzenlemeye gidildi. Anayasa ve Kıyı Kenar Yasası bir kenara bırakılarak, ihaleyi alan firmaya rant olanakları yaratıldı. Deniz kiraya çıkarıldı ve kamunun kullanımından koparıldı. Gelişmeler üzerine konu Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. Yargılama sürece yüksek mahkemede devam ediyor' diye konuştu.

Demirdizen, bu aşamada Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı beklediklerini kaydetti.

Erge UZUN

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim