Küresel ticaret limanları yatırıma zorluyor

İstanbul'da düzenlenen TOC Europe 2007 konferansı dünya limancıIık endüstrisinin dikkatlerini Türkiye'ye çekti. Konferansa katılan uzmanlar dünya ticaretinin artış hızından yüksek büyüme yakalayan konteyner trafiğinin, özellikle Akdeniz ve Karadeniz limanlarına yatırımı zorunlu kıldığının altını çizdi


Türkiye'de atılımları ile dünyada dikkatleri üzerine çeken Türk limancılık sektörü, dünyanın sayılı limancılık organizasyonlarından birine ev sahipliği yaptığı. İnforma tarafından 31 yıldır farklı ülkelerde düzenlediği Deniz Taşımacılığı, Terminal ve limanlar Konferansı TOC Europe, Türkiye Liman İşletmecileri Derneği'nin (TÜRKÜM) evsahipliğinde, Borusan Lojistik ve Marport sponsorluğunda 19-21 Haziran 2007 tarihleri arasında ilk kez İstanbul'da gerçekleştirildi.

TUYAP Fuar ve Kongre Merkezindeki fuara yüzde 20'i Türkiye'den olmak üzere 300 delegenin takip ettiği konferansın paralelinden açılan fuar alanında stant açan 110 firma limancılık ve denizcilik sektöründen yaklaşık bin ziyaretçi ile buluştu.

Liman operasyonlarına dair her şey

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz'ın da katıldığı TOC 2007'nin ana temaları üretkenlik, hizmet ve bağlılık, büyüme ve büyüme ölçüsü ile başa çıkma olarak belirlenmişti. Üç günlük konferansta ana toplantılar ve paralel oturumlarda söz alan yaklaşık 27 konuşmacı, Karadeniz'deki deniz taşımacılığı, Orta Asya ve Çin'e karayolu, demiryolu bağlantıları ile taşıma çözümleri;Yunanistan, Mısır, Doğu Akdeniz ve Süveyş Kanalı limanlarındaki gelişmeler; konteyner geçiş operasyonları için esnek çözümler, konteyner hareket ve depolama hareketleri için gerçek zamanlı lokasyon takibi sistemleri gibi sektördeki yeni teknolojiler; yeni geliştirilen modern konteyner elleçleme ekipmanları, ro-ro traktörleri gibi az sesli, kullanışlı kabin dizaynlı, verimliliği arttırıcı ekipmanların avantajları; terminallerde yakıt tasarrufu, hava gaz emisyonunun liman araçlarındaki oranının azaltılması, RTG'lerin yenilenmesi sürecinde ortak enerji tasarrufu imkânları, otomasyona yönelen limanların çevreci hedeflere nasıl katkıda bulunabilecekleri gibi konu başlıklarında sunumlarda bulundu.

Bakan Yılmaz: Marmara Limanlan yetersiz kalacak

TÜRKLİM Başkanı Kaan Gürgenç'in konuşmasıyla başlayan Konferansa Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 87'sinin denizyoluyla yapıldığını belirterek, Marmara'nın güney kesiminde Bandırma, Haydarpaşa ve Derince Limanları'nın mevcut kapasitesinin gelecek yıllarda bu bölge için yetersiz kalacağını söyledi.

Türkiye'nin kıyı yapıları ve özelleştirme süreci hakkında ayrıntılı bilgi sunan Bakan İsmet Yılmaz, denizciliğimizin son dönemde önemli gelişme kaydettiğini limanların bu anlamda büyük kazandığını vurguladı. Yılmaz, "2006 yılında yıllık ihracat 85 milyar doları geçmiştir. Dış ticaretimizin yüzde 87'sini denizyoluyla yaptığımızı düşünürsek bu malların yurda giriş ve çıkış kapısı olan limanlarımızın önemi anlaşılmaktadır" dedi.

Marmara'nın güney kesiminde Bandırma, Haydarpaşa ve Derince limanlarının mevcut kapasitesinin gelecek yıllarda bu bölge için yetersiz kalacağını dile getiren Yılmaz, "1 milyon TEU kapasiteli Derince konteyner terminali yap işlet devret modeliyle gerçekleştirilecektir. Tekirdağ'da kapasitelere cevap vermek için 800,000 TEU kapasiteli Barbaros Limanı çalışmaları da devam etmektedir" dedi.

Konteyner trafiği yavaşlayacak mı?

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen sunumlarda, küresel makro ekonomik göstergelerden yola çıkarak dünya deniz yük ve konteyner trafiğinin orta ve uzun vadeli geleceği tartışıldı.

Global Insight adlı Ekonomik ve Mali Analiz kuruluşunun Genel Müdürü Ben Hacket'ın ayrıntılı sunumu, çıkarımları açısından katılımcıların ilgisini çekmeyi başardı. ABD, AB ve Japonya gibi gelişmiş ekonomileri makro ekonomik açıdan inceleyen Ben Hacket, ABD'de yavaşlama sinyallerine rağmen daha uzun süre dünya ekonomisindeki büyük payını koruyacağını, tüketim eğilimlerinin artmasına rağmen Batı Avrupa'nın dünyanın ekonomi lokomotifi olmaktan uzak olduğunu, Japonya'nın ise orta ve uzun vadeli ekonomik öngörülerinin pek parlak olmadığını kaydetti. Hacket, Buna karşılık aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, yüksek büyüme hızlarını uzun süre koruyacağı, Çin ve Hindistan'ın farklı dinamikler üzerinde dünya ekonomisindeki ağırlıklarını artıracaklarını ileri sürdü. Appleton, Bu çerçevede konteyner trafiğinin geometrik artacağı yönündeki öngörülere katılmadığını kaydederken, "Önümüzdeki dönemde Çin'in dış ticaret fazlasını daha da artacaktır. Ancak Çin ile ABD ve Avrupa arasındaki tek yönlü mal akışının yarattığı konteyner patlamasının bir süre sonra doğal süreçte hiç değilse artış hızında yavaşlayacağını tahmin etmek güç değildir."

Avrupa limanlan alarm veriyor

APL Avrupa Başkanı David Appleton ise "Avrupa'da büyüme ve hacim tehditleri" başlıklı sunumunda, uluslararası yük ve konteyner hareketlerinin artışıyla birlikte, Avrupa limanlarının altyapı, kapasite ve hinterlant bağlantısı yetersizliği ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti. David Appleton, özellikle Doğu Avrupa ve Akdeniz havzasında konteyner trafiğinin artmasıyla mevcut altyapının yetersizliğinin alarm seviyesine ulaştığını, Rotterdam ve Anrvverp gibi dev limanlarda dahi gemilerin yanaşacak rıhtım bulmakta güçlük çeker hale geldiğini, terminallerin doluluk oranının ise had safhaya ulaştığını belirtti. Limanlarda terminal işlemlerin hızlanması için kapasite artırımı ve özellikle hinterlant bağlantılarının yeni altyapı yatırımları ile hızlandırılması gerektiğini söyleyen Appleton, "Asya'dan yapılan ithalatın daha da artması, Avrupa limanları ve giderek tüm tedarik zinciri üzerindeki baskıyı artırmaktadır. Gemilerde sıkışıklık ve gecikmeler artıkça, hinterlant sevkıyatları üzerindeki hız baskını artacak ve çevreci taleplere rağmen karayolu taşımaları bugünkü seviyesini önümüzdeki 10-15 yılda aynı seviyesini koruyacaktır. Bu durum genel tüketici arzı ve giderek genel ekonomik büyümeye etkileri olacaktır" dedi.

TOC Europe 2008 konferansı 17-19 Haziran'da Amsterdam'da düzenlenecek.

Kaynak: UTA Dergisi Temmuz 2007 Sayısı

Editör: TE Bilişim