KİPA İZMİR LİMANINA TALİP

Özelleştirme kapsamına alınan İzmir Limanı için bir grup İzmirli işadamının ortak bir şirket kurmaya hazırlandığı bildirildi.

KİPA Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan, liman ihalesi için ön çalışma yaptıklarını belirtti. Limanın ihaleye çıkma sürecinin sonbahar aylarından önce gerçekleşmeyeceğini ifade eden Ertan, ihale için geniş tabanlı bir şirket oluşturma çabası içine girdiklerini anlattı.

Ertan, şöyle konuştu: ''İzmir olarak limanın özelleştirilmesi için açılacak bu ihalede yer alacağız. Umut ediyoruz ki İzmir Limanı'nı gelecekte İzmirliler yönetecek. Şu an ön çalışmaları yapıyoruz. Yapılanmamız içinde bu konuda uzman olan Arkas şirketi mutlaka olmalı. İşin mali tarafını İzmir'den temin etmek zor değil. 200 hükmi şahsiyetli bir ortaklığı

düşünüyoruz. Bu ortaklıklar içinde daha önce kurulmuş çok ortaklı şirketler de yer alabilecek. Böylece bir kaç bin kişiyle kurulmuş bir yapılanma meydana getireceğiz.''

Daha önce kurulan KİPA ve ENDA gibi şirketlerden farklı bir ortaklık yapısına gideceklerini ifade eden Ertan, ''KİPA'da ortakların her biri kooperatiflerdeki gibi eşit hisselere sahipti. Bu, yönetimde bazı sıkıntılara neden oluyor. Daha istikrarlı olması için yönetimi 20-30 kişilik daraltılmış kadroda tutacağız'' diye konuştu.

HÜKÜMETİN Mariobet BAKIŞI

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Meclis Başkanı Erdoğan Yılmaz, şirket yapılanmasının yakında tamamlanacağını belirtti. İzmir'in artık limanın öneminin farkına vararak biraraya gelmesi gerektiğini ifade eden Ertan, ''Çalışmalar çok yakında odalara intikal ettirilecek. Bu limanı kaçırmamak lazım. İdaresi muhakkak İzmir'de kalmalıdır. İzmirlilerin şansının yüksek olduğunu şimdiden söyleyebilirim. Hükümetin de olumlu baktığı ifade ediliyor'' dedi.

İzmir DTO Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise ihale sürecinde yerel girişimcilere destek veren bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Ender Yorgancılar limanın, yabancı bir grup tarafından alınmasıyla, yıllardır kullanan grubun almasının arasında çok büyük farklar olacağını belirterek, ''Limanın özelleştirme ihalesinin Mersin ve İskenderun'dan sonraya bırakılması süreci uzattı. Ancak ne olursa olsun İzmir'in bu işi bilenlerin önderliğinde biraraya gelmesi çok önemli. Limanı kullananın, limanın sahibi olmasından daha verimli bir model düşünülemez'' dedi.

Geçen yıl yaklaşık 11 milyon ton yükleme-boşaltma yapılan İzmir Limanı, ''Türkiye'nin en büyük konteynır ihracat limanı'' olma özelliğini taşıyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim