KARADENİZ YÜKLERİNİN TEK ALTERNATİFİ TÜRKİYE
 
Arkas Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Karadeniz yüklerinin Marmara'daki limanlara muhtaç olduğunu belirterek, "Onların bize, bizim de onlara ihtiyacımız var" dedi.

Lucien Arkas, Türkiye'nin 2007'de 4,5 milyon TEU'luk konteyner trafiğine ulaşacağını, bunun Türkiye'nin potansiyelinden çok daha düşük olduğunu belirtti. Karadeniz'e olan deniz taşımacılığının artmasının gerektiğini dile getiren Arkas, "Karadeniz ülkelerinde hızlı büyüme rakamları var. Onların bize, bizim de onlara ihtiyacımız var. Coğrafi olarak bizim üzerimizden gitmeleri lazım. Rusya, Yunanistan ve Ukrayna limanları artık bu talebe cevap veremiyor" dedi.

1996'da liman yapımına başladıklarını belirten Arkas, "Türkiye'nin ilk özel limanını inşa ettik. Şu anda Türkiye'nin en büyük limanı Marport. Haydarpaşa limanı 10 yıl önce 400.000 TEU elleçliyordu. Şu anda da rakam aynı. Ancak Türkiye dış ticareti altı yılda 3 katına çıktı. Marmara Bölgesinde daha çok liman yapılmalıdır" dedi.

Lucien Arkas otomotiv ihracatı ile ilgili olarak ise Türkiye'de 17 ayrı fabrikada yılda 1 milyon araç üretildiğini belirterek araçların uzun karayolu taşı-malarıyla limanlara aktarılmasından dolayı maliyetlerin arttığını söyledi. Otomobillerin ihracatı için çok ciddi donanımlara sahip bir limana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Arkas, Gölcük'te 400 bin araç kapasiteli bir liman yatırımlarının devam ettiğini de açıkladı.

Kaynak: UTA Dergisi Temmuz 2007 Sayısı

Editör: TE Bilişim