Doğu Avrupa'daki soğuk hava koşulları, buz gibi koşullar bölgenin en önemli limanlarından olan Varna, Odessa ve Köstence'de seyrüseferi kısıtladığı için hububat ihracatı sıkışıklığına ilişkin endişeleri artırıyor.

Fırtınalar,  Bulgaristan'ın Varna limanındaki gemilerin hareketlerini sınırlıyor ve Tuna Nehri'nin Macar bölgesinde seyir askıya alındı. Romanya'nın hububat ihracatı açısından en büyük hububat olan Köstence bu hafta aksadı ve Ukrayna'nın Odessa bölgesindeki en az üç limanda buz nedeniyle gemi hareketleri sınırlı gerçekleşebildi.

Avrupa'da Soğuk Hava

Avrupalı ​​üst düzey buğday ve mısır nakliyecilerinden Ukrayna'da önümüzdeki hafta önümüzdeki hafta bir başka soğuk hava dalgası beklenirken, limanların tekrar kapanmasına ve ihracatın yavaşlamasına ilişkin endişeler arttı. Karadeniz bölgesi dünya hububat sevkıyatlarının yaklaşık dörtte birini gerçekleştiriyor. Koşullar bu şekilde sürerse, 2016'da belirli seviyelere inen buğday ve mısır fiyatlarının yükseldiğini görebiliriz.

Paris merkezli tarım danışmanı Agritel'in danışmanlarından Wibke Baars, "Lojistik sorunların önümüzdeki günlerde Karadeniz limanlarında devam etmesini bekliyoruz" dedi. "Soğuk koşullar devam ederse ve daha da yüklemeyi yavaşlatırsa, fiyatlar üzerinde bir etki görebiliriz."

Tüccarlar da hava şartlarını yakından takip ediyorlar, çünkü şiddetli soğuk  mahsullere zarar verebilir. Sıcaklıklar Rusya'dan Polonya'ya kadar tüm Doğu Avrupada düşerken, mahsuller çoğunlukla yalıtım tabakası ile korunuyor.

Perşembe günü Bulgaristan'da gemi hareketleri Varna limanında bazı noktalarda askıya alınırken, Salı günü kapatıldıktan sonra Burgas terminalleri yeniden açıldı. Tarım ve Gıda Bakanlığı, hububat ihracatının etkilenmeyeceğini söyledi.

Romanya'nın Köstence limanı gece kapalı kaldıktan sonra Çarşamba günü yeniden açıldı.

Ukrayna'nın Odessa bölgesindeki Reni, Izmail ve Ust-Dunaysk limanlarında gemilerin yüklenmesinin biraz daha yavaşlayabileceği belirtiliyor. Bilhorod-Dnistrovskyi, Mykolayiv ve Oktyabrsk'daki diğer limanlar da benzer tedbirleri alıyor.

Ulusal Su Kurumu sözcüsü, Tuna Nehri'nin Macar kesiminde, Avusturya sınırında Gyor yakınlarında buz kırıcılar, Sırbistan yakınlarındaki Szeged yakınlarındaki Tisza nehri yakınlarında limanlara giden yolu açma çalışmalarına başladı. Macaristan bölgede büyük bir mısır üreticisi ülke olarak öne çıkıyor.

MDA Hava Hizmetleri'nden bir meteorolog, Kenny Miller, sıcaklıkların önümüzdeki hafta doğu Avrupa'daki bölgelerinde normalin 20 derece daha altında olabileceğini söyledi.

Agritel'in Baars, "Geçen seneye göre durum farklı çünkü geçen sene hafif bir kış geçirdik ve bu yıl normal bir kış görüyoruz" dedi. "Lojistik durumun fiyatlarda bir etkisi olduğunu söylemek için henüz erken, ancak durumu kesinlikle izlemek zorundayız."

Editör: TE Bilişim