3. Akdeniz Liman Kentleri Kongresi Mersin’de yapılacak

İzmir Ticaret Odası (İZTO) tarafından ilk olarak 2008 yılında düzenlenen Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi’nin üçüncüsüne Mersin evsahipliği yapacak. Kongrenin Mayıs–Haziran aylarında düzenlenmesine ilişkin protokol, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile Deniz Ticaret Odası (DTO) Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu arasında imzalandı.

İmza töreninde konuşan Demirtaş, 2008 yılındaki toplantıda sempozyumun kongreye dönüştürülerek düzenli hale getirilmesi kararı alındığını hatırlattı. Ana teması kruvaziyer turizmi, turizm ve ticaret olarak belirlenen 2010 yılındaki kongreyi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün desteğiyle 14 ülkeden temsilcilerle düzenlediklerini belirten Demirtaş, "O kongrede, 2012 yılında Mersin’in evsahipliği yapması kararını almıştık. Kongre, Mersin milletvekili de olan Sayın Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ın himayelerinde gerçekleştirilecek. Sayın Bakan'ın desteğiyle çok başarılı olacağına inanıyorum.” dedi. Mersin’in, Güneydoğu Akdeniz’in en önemli liman şehirlerinden biri olduğuna, limana ve serbest bölgeye evsahipliği yaparak İzmir’e çok benzediğine dikkat çeken Demirtaş, kongrenin burada yapılacak olmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Üçüncü defa düzenlenmesiyle Dünya Kongreler Takvimi’ne gireceğini de vurgulayarak, bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Oda Başkanı Aşut ise İzmir ve Mersin’in, paralel büyüyen ve bölgesel kalkınmaya destek sağlayan iki önemli şehir olduğunu söyledi. Aşut, “Mersin de İzmir gibi çok önemli bir lojistik merkezi. Hem arkasındaki Anadolu’ya hem de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya hakim bir konumdayız. 2008 yılındaki ilk kongreye geldiğimizde çok etkilenmiştik. Bu yılki kongrenin ana teması, deniz ticareti ve ticaret olacak.” şeklinde konuştu.

DTO Şube Başkanı Lokmanoğlu da İzmir’de düzenlenen kongrelerin çok başarılı olup bütün Akdeniz’de ses getirdiğini belirterek, İZTO’dan evsahipliğinde destek istediklerini söyledi. Lokmanoğlu, kongrenin, ilk evsahibi İzmir ve üçüncüsüne evsahipliği yapacak Mersin’in Akdeniz’in yıldızı olmalarına büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ise Mersin’in, İzmir’e benzeyen ve hızla gelişen bir şehir olduğunu belirterek, üçüncü kongrenin burada düzenlenmesinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim