Yaşar Holding Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, İzmir iş dünyasının birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğunu, bunun sağlanması halinde kentin eski kimliğine kavuşabileceğini belirtti.
     İZTO'nun kuruluş yıldönümü etkinleri kapsamında düzenlenen ''125. Yıl Sempozyumu''nda kentin duayen iş adamları konuştu.

     Duayen işadamlarından Selçuk Yaşar, 85 yaşında olduğunu, İzmir'in tarihinde iyi veya kötü bir rol oynadığını, yaşadıklarından gençlerin ders çıkarması gerektiğini söyledi.
     Kendisini ''50'lerin sanayicisi'' olarak tanımladığını belirten Yaşar, İzmir'de 1950-1960 arası Demokrat Parti ve Adnan Menderes'in teşvikleriyle sanayinin geliştiğini, bu gelişimin 1980 ihtilalinden sonra durduğunu anlattı.

     Ege Ordu Komutanlığı yaptığı sırada Kenan Evren'le iyi ilişkiler geliştirdiklerini, İzmir iş dünyası temsilcilerinin 1980 sonrası yapılan seçimlerde Kenan Evren'in desteklediği partiye açık destek verdiğini belirten Yaşar, şöyle konuştu:

     ''Turgut Özal her ne kadar İzmir'e çok yakın davrandı, bizlerle yakın ilişkiler kurduysa da İzmir, Özal'ın partisine iyi bakmadı. Özal, iktidara gelince bunun intikamını her yönüyle İzmir'e ödetti. İzmir küçüldü. Bugün 80'den evvelki İzmirle bugünkü İzmir arasında dağlar kadar fark vardır. Mesut Yılmaz koalisyon üyesi olduğu dönemde İzmir'e ceza vermeye devam etti. Ecevit, bana şahsen çok iyi davranmasına rağmen, Mesut Yılmaz İzmir'deki sanayiciliğin ve bankacılığın çökmesi için elinden geleni yaptı. Bunu bana söyleyen onun maliye bakanıdır.''
     Yaşar, İzmir'in bugün artık yeni bir atılım içine girmesi gerektiğini, burada sivil toplum örgütlerinin çok önem taşıdığını, dernek ve odaların yöneticilerinin çok iyi olduğunu fakat yeni bir stratejinin yaratılması gerektiğini ifade etti.

     İzmir'in eski günlerine dönmesi için sanayinin, turizmin ve ticaretin gelişmesi gerektiğini vurgulayan Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:

     ''Bu konuda ben şahsen henüz ortak bir girişim, birlik beraberlik göremiyorum. Sen kimsin? 85 yaşında, tarihi yaşamış adamım, ben yaklaşmışım sonuna işin. Ama bundan sonra benim söylediklerimin analizini gençler yapsın. İzmir'de biraz da rekabet vardır, bunu kaldırın, birlik beraberlikle İzmir'i yüceltelim, eski İzmir'e kavuşalım.''

     İzeltaş Onursal Başkanı İsmet Yorgancılar, konuşmasında İzmir'de sanayicilik tarihiyle ilgili bilgiler vererek İzeltaş'ı kurduğu dönemde yaşadıklarını anlattı.
     Yorgancılar, İzmir'in daha fazla gelişmesi için sanayi ve yatırımlara ağırlık vermesi gerektiğini de kaydetti.
    
     ACİLEN KRUVAZİYER LİMAN
    
     Eski Çimentaş Yönetim Kurulu Başkanı Öner Akgerman da, İzmir ile İstanbul arasında karşılaştırma yaparak ''İstanbul'un nereye gittiğini herkes görüyor ancak İzmir'in de sağlam adımlarla akılcı olarak ilerlediğini görüyorum'' dedi.

     İstanbul'un İzmir'den nüfus, büyük firma sayısı, GSMH gibi verilere bakıldığında 3-4 kat, ancak kamu yatırımlarında 7, kredi kullanımında 6 kat büyük olduğunu belirten Akgerman, ''2011 için kamu yatırımlarında İzmir'e 1.5 milyar lira, İstanbul'a 14 milyar lira ayrıldığı söyleniyor. İzmir'in bu koşullar gözönüne alınırsa çok daha farklı bir yerde olabileceğini düşünüyorum'' diye konuştu.
     Akgerman, İzmir'e acilen bir kruvaziyer liman yapılması ve Alsancak Limanı'nın dünya ile rekabet edebilir bir seviyeye getirilmesi gerektiğini, İzmirlinin birlik olması, birbirinin dertlerine önem vermesi ve çözümü birlikte aramasının şart olduğunu ifade etti.
    
     DİĞER KONUŞMALAR
    
     İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da konuşmasında, odanın İzmir'de, ticaretin ve geleceğin temsilcisi, kent kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, ''1885 yılında odamız kurulurken Türklerin yanı sıra Levanten, Yahudi, Ermeni, Rum yani neredeyse o tarihte 72 millet İzmir'deydi. Kimseyi dışlamadan, birlikte, barış ve güven içinde ticaret yapıyorlardı. Padişahın fermanı gelince, dönemin Valisi Kemeraltı'na görevlileri göndermiş. İzmir'in önde gelen işadamlarını toplamış ve bu kurum kurulmuş. Osmanlı dönemindeki kozmopolit yapı Odaya da yansımıştır'' dedi.

     İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, İzmir'in her zaman liman kenti olma özelliğini koruduğunu, bu yönüyle Oda'nın kuruluşunun da tesadüfi olmadığını vurgulayarak, İzmir'in kozmopolit yapısının kent kültürüne çok büyük katkıları olduğuna işaret etti.
     İzmir Valisi Cahit Kıraç da, İZTO'nun kent ekonomisi için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu belirterek, ''Daha nice 125 yıllara'' diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim