İzmir'e Yeni Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi Geldi

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2008 kruvaziyer sezonu için kurumlardan ayakbastı parası için destek istedi. İlk geminin gelmesiyle başlayan sezonda ayakbastı parası için yaptıkları çağrıya sadece iki kurumdan cevap geldiğini belirten Demirtaş, "İlk gemilerin ayakbastı ücretlerini biz ödeyeceğiz ama sene sonuna kadar bu yükü taşıyabilir miyiz bilmiyorum. Bir kez daha kurumları, İzmir için sadece konuşmaya değil, ellerini ceplerine atmaya davet ediyorum." dedi.

Demirtaş, yaptığı yazılı açıklamada kruvaziyerin İzmir turizminin can damarını oluşturduğunu belirtti. Yılın ilk seferini yapan Costa şirketine ait Concordia gemisinin 3 bin 71 yolcuyla İzmir Limanı'na geldiğini hatırlatan Demirtaş, "Mevsime rağmen güneşli ve güzel bir havada İzmir'e gelmekten büyük memnuniyet duyan turistlerin bin 300'ü Efes ve Bergama'ya giderken bin 771'i Kemeraltı, Agora, Kadifekale gibi tarihi yerleri gezip alışveriş yapmayı tercih etti." bilgisini verdi. Beş yıl önce Türkiye kruvaziyer turizminde sıfır olan İzmir'in payının yüzde 24'e çıktığını hatırlatan İZTO Başkanı, 2007'de zirveye çıkan 122 seferle 288 bin turistin geldiğini dille getirdi. Ayakbastı parasını yıllardır oda olarak tek başına ödediklerini anlatan Ekrem Demirtaş, "İzmir turizmi için elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik. Dört yılda 606 bin 257 turist için toplam 1 milyon 541 bin YTL ayakbastı parası ödedik." dedi.

Kruvaziyer turizminin dünyada her yıl yükselen bir trend sergilediğine dikkat çeken Demirtaş, "Bu yıl gelmesi kesinleşen gemi sayısı 115 ama her geçen gün yenileri ekleniyor. Gemi sayısının 140, yolcu sayısının 400 bine ulaşmasını bekliyoruz." açıklamasında bulundu. Kruvaziyer şirketlerinin İzmir'e gelmek için en önemli şartlarının ayakbastı ücretinin ödenmesi olduğunu hatırlatan Demirtaş, "400 bin yolcunun ayakbastı parası 800 bin dolar ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Genel Meclisi, Kalkınma Ajansı, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası ve Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi'ne, ayakbastı ücretlerini paylaşmaları konusunda yazı yazdık. Şu ana kadar sadece EBSO ve DTO'dan cevap geldi, onlar da olumsuzdu." şeklinde konuştu.

sondakika.com

Editör: TE Bilişim