Danıştay, Alsancak Limanı'nıyla ilgili imar planlarının iptali için meslek odalarının açtığı davayı redderek İzmir'i rahatlattı. Şimdi işadamları, Hükümetin özelleştirmeyi beklemeden yatırımları başlatmasını istiyor.

Menderes Hızlı Tren Projesi için Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım'ın önceki gün attığı imzanın heyecanını yaşarken bir müjdeli haber de Danıştay'dan geldi.

Danıştay, Alsancak Limanı'nı rahatlacak tevsii yatırımlarının Önünü tıkamak amacıyla imar planlarının iptali için meslek odalarının açtığı davayı redderek İzmir'i rahatlattı. Daha önce de aynı davada meslek odalarının başvurusu üzerine alınan imar planlarının uygulanmasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararım kaldıran Danıştay'ın bu son kararı limanın genişlemesi için gerekli yatırımlara başlanmasını gündeme getirdi.

İŞ DÜNYASI SEVİNDİ

Karar, İzmir işdünyasında sevinçle karşılandı. "Hak yerini buldu" diyen izmirli işadamlan dün İzmir'e gelen Ulaştırma Bakanı Yıldırım'dan limanın genişleme ve denizin derinleştirme yatırımlarına bir an önce başlanmasını istedi.

Konuyla ilgili ayrıca TCDD Genel Müdürü Talat Aydın'a ayrıntılı bilgiler içeren bir dosya veren İzmir Deniz Ticaret Odası Başkam Geza Dologh, "Ancak, her ne kadar açıkça batirtmeseler de özelleştirme gündemde olduğu için yatırıma pek sıcak bakılmadığı izlenimi edindim, 'özelleştirme' bahane edilerek yatırımlar ertelenmemeli, liman yatırımları sürerken de rahatlıkla özelleştirilebilir. Böylelikle izmir hem zaman kaybetmez hem de deniz ticaretindeki gücünü artırır" dedi.

Mimarlar Odası Genel Başkanlığı, Şehir Plancıları, Harita ve Kadastro Mühendisleri ile Özelleştirme kapsamındaki Alsancak Limanı'nda incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Umanı alacak firmanın rekabet koşullarına saygı göstermesini istedi.

Elektrik Mühendisleri Odaları İzmir Şubeleri'nin Liman için Bayındırlık Bakanlığı'nın Mayıs 2002'de hazırladığı imar  planının usûlüne aykırı hazırlandığı gerekçesiyle iptal edilmesi İçin 17 Temmuz 2002'de Mottobet Danıştay'a başvurmuştu.

Genişleme alanının SÎT olduğu yönünde de iddiaların gündeme getirilmesi üzerine Danıştay 6. Dairesi'nde görülen davada ilk olarak 2004 başında imar planının uygulanması konusunda yürütmeyi durdurma karan verildi.

Bu arada davaya İzmir Deniz Ticaret Odası, izmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ege İhracatçı Birlikleri, Deniz Nakliyecileri Derneği, Gemi Mühendisleri Odası, Ege Genç İşadamları Derneği ve Gemi Nakliyecileri Derneği, meslek odalarına karşı müdahil olarak katıldı.

İtirazlar ve ilgili Bakanlıklardan imar planlarının yasal olduğuna dair gerekli belgelerin sunulmasının ardından Danıştay, geçtiğimiz 8 Ekim'de yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.

Davayı sonuca bağlamak için görüşmeye devam eden Danıştay, imar planlarının iptali istemini usûl yönünden reddetti. Böylece izmir'deki oda ve sivil toplum kuruluşları arasında tam bir hukuk savaşına dönüşen davada iş dünyasını temsil eden odalar galip çıkmış oldu.

HUKUKTA DA YERİ YOK

Danıştay 6. Dairesi kararında, Bakanlığın onadığı sözkonusu imar planlarının ilgili belediyele iletilmesine rağmen ilan edilmediği ve bu plana dayanılarak uygulama işlemleri yapılmadığına dikkat çekilerek, davanın 'incelemeksizin reddine' karar verildiğini açıkladı.

"Haklılığımız görülmüş oldu"

İZMİR'İN bir liman kenti olduğunun ve limansız yapılamayacağını artık bütün İzmirlilerin gördüğünü anlatan DTO Başkanı Dologh da "Danıştay'ın verdiği karar çok sevindirici. Biz hep limana yatırımı savunduk. Ama bazıları buna karşı çıktı. Bizini haklılığımız artık herkes tarafından görüldü. Liman yatırımına hemen başlanmalı. Liman genişletilerek ihracatçı ve ithalatçıların hizmetine sunulmalıdır. Çünkü kapasitesi ihtiyacı karşılayamıyor. Yeni yatırımlarla birlikte sıkışıklık sorunu kalmaz" diye konuştu.

Kaynak: Sabah İzmir

Editör: TE Bilişim