İzmir Limanı Sağlık Denetleme Baştabipliği tarafından İzmir Körfezi'nde ve limanında gerçekleşen tatbikata, Sahil Güvenlik Ege Bot Komutanlığı, Kıyı Emniyeti İzmir İşletme Müdürlüğü, İzmir Liman Başkanlığı, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi gibi pek çok sayıda kurum ve kuruluş destek verdi.Halk sağlığı acil durumlarına hazırlık, paydaşlar arasında iletişim, işbirliği ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla yapılan tatbikatın senaryosuna göre, Kızıldeniz'den İzmir'e gelen bir yolcu gemisinde ateş, öksürük, nefes darlığı ve baş ağrısı gibi şikayetlerin artması üzerine geminin kaptanı durumu İzmir Limanı Sağlık Denetleme Merkezi Tabipliği'ne bildirdi.İhbar üzerine harekete geçen Sahil Sağlık Denetleme Merkezi ekipleri gemiden gerekli bilgileri aldıktan sonra "Halk Sağlığı Acil Durum Planı"nı başlattı.

Sağlık Denetleme Merkezi Sorumlu Tabibi acil durum hazırlıklarını yaptıktan sonra "Acil Müdahale Ekibi"ni kurdu. Özel kıyafetlerle donanmış "Acil Müdahale Ekibi" gemide hayati riski bulunan yolcuyu öncelikli olarak, sahil güvenlik botuyla gemiye giderek bulaşıcı hastalıklara karşı özel donanımlı "negatif basınçlı sedye" ile kurtardı.

Geminin limana yanaşmasına izin verildikten sonra yine hayati riski bulunan 2 yolcu, bulaşıcı hastalıklara karşı özel kıyafetlerle donanmış 112 ekipleri tarafından negatif basınçlı sedyelerle ambülanslara aktarıldı ve Dr. Suat Seren Göğüs Hastanesi'ne götürüldü.Hasta olmayan ancak hastalarla aynı kamarada kalan yolcular gemiden tahliye edildi ve Sahil Sağlık Denetleme Tabibi tarafından olası hastalık belirtilerine karşı bilgilendirildi.Tatbikattan sonra, basın açıklaması yapan İzmir Vali Yardımcısı Cengizhan Aksoy, tatbikatta, İzmir Limanı'nın Halk Sağlığı ve Acil Durum Planı'nı test ederek, olası bir halk sağlığı acil durum planında ilgili kurum ve kuruluşların arasındaki iletişim ve işbirliği koordinasyonu saptamaya çalıştıklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim