Tekrarlanırsa talibiz

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, Alsancak Limanı ihalesini kazanan konsorsiyumun anlaşmadan vazgeçmesi ve ihalenin tekrarlanması halinde yeniden talip olabileceklerini söyledi

Danıştay, önceki gün, 3 Mayıs 2007’de özelleştirilmesine rağmen 28 aydır bekleyen Alsancak Limanı’nın devri için onay verdi. Bu gelişme üzerine de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, limanı 1 milyar 275 milyon dolara 49 yıllığına kiralama hakkı kazanan Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri/LİMAŞ Ortak Girişim Grubu’nu sözleşme imzalamak için davet etti. Ancak ekonomi kulislerinde Hutchison’la sürece ihale sonrası dahil olan Deutsche Bank’ın dünyayı etkisi altına alan küresel mali kriz nedeniyle limanı almaktan vazgeçtikleri konuşuluyor.

LİMAŞ Başkanı Sabri Ünlütürk, önümüzdeki günlerde konsorsiyum üyesi firmalarla bir araya gelip durum değerlendirmesi yapacaklarını söylerken, süreçte rakip grupta yer alan Arkas Holding, ihalenin tekrarlanması halinde yeniden talip olabileceği sinyali verdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, ihale tarihiyle Danıştay onayı arasında geçen 28 aylık sürenin çok uzun olduğuna dikkat çekti. Arkas, “Dünyada ekonomik kriz olmasa, yaşanan bu süreç önemli olmayabilirdi. Ancak tam bu süreçte kriz çıkınca hem parada hem de talepte daralma söz konusu oldu. İhalede ödenecek bedel iki katına çıktı. Bu durumda ihaleyi kazanan grup parayı vermek ister mi istemez mi bir soru işareti. Parayı verecek Deutsche Bank. Onun da kendi sıkıntıları var” diye konuştu.

‘Yeniden girmeyi düşünürüm’

Konsorsiyumun alacağı kararın ileride İzmir’de ne yapmak istediğine bağlı olduğunu söyleyen Arkas, “Hedefleri büyük değilse, teminat olarak verdikleri 15 milyon doları yakmayı düşünebilirler. Ancak, böyle bir konuda, iki yıl sonra karar vermek, çabuk gelişen dünyada riskleri de beraberinde taşıyor” dedi. Arkas, konsorsiyumun almaktan vazgeçmesi halinde yeniden talip olup olmayacağına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Limanı İzmir ve bizler için çok önemli. En büyük müşterilerinden biri olarak, o dönemde talip olmuştuk. Bunu İzmirli işadamlarıyla yapmak istemiştik. Bu yapılanmada payım sadece yüzde 18’di. Amacım, limanı daha iyi potansiyele kavuşturmaktı. Ancak Rekabet Kurulu, ‘Siz çekilin’ demişti. Şartlar değişir yeniden ihale açılırsa tabii ki girmeyi düşünürüm.”

‘Çekildiğini resmen söyleyen kimse yok’

LİMAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk: Çekildiğini resmen söyleyen kimse yok. Yani şu ana kadar, ‘Oynamıyorum’ diyen olmadı. Önümüzdeki günlerde konsorsiyum üyeleri bir araya gelecek ve değerlendirme yapacak. Bir yol haritası belirlenecek. Deutsche Bank’ın çekildiğine yönelik haberler çıksa da bu bir konsorsiyum olduğu için, tek başına, ‘Çekildim’ diyebileceğini sanmıyorum. Eğer konsorsiyum üyeleri hep birlike böyle bir karar alırsa o zaman ihale yenilenebilir. Toplantıdan çıkacak kararlar doğrultusunda a-çıklama yapmak daha doğru olur.

LİMAŞ Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi: Alsancak Limanı gibi sağlam bir projeye birçok finans kuruluşu kredi verir.

LİMAŞ Üyesi Eli Alharal: Kriz öncesi, ihale bedelinin tamamının ödenmesine yönelik finansman paketi hazırladık. Ancak yargı sürecinin uzaması ve küresel mali kriz nedeniyle dengeler değişti. Değişen koşullarla ilgili finansman imkanlarını görüşmek için konsorsiyum ortaklarıyla bir araya geleceğiz. Daha sonra da hükümet yetkilileriyle görüşeceğiz. Limanla ilgili hedeflerimizde herhangi bir değişme yok. Danıştay onayının uzun sürede gelmesi sıkıntı yarattı ama zamanlamanın olumlu tarafları da var. 5-6 ay önce sonuçlanmış olsaydı işimiz çok daha zordu

Editör: TE Bilişim