İzmir Limanı’na peşin ödeme

İzmir Alsancak Limanı ihalesini alan Global-Hutchison Port-Ege İhracatçı Birlikleri ortak girişim grubu 1 milyar 275 milyon dolarlık ödemeyi peşin yapacaklarını açıkladı. Gerekçe yüzde 10 döviz faizi ödemenin akılcı olmaması

İZMİR Alsancak Limanı ihalesini, 1 milyar 275 milyon dolarlık en yüksek teklifi vererek kazanan Global-Hutchison Port-Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu (OGG), ödemeyi peşin yapma kararı aldı. Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri (LİMAŞ) Başkanı Servet Eröcal, konuyla ilgili star’a açıklamalarda bulundu. Ortaklık içerisindeki sermayelerinin yüzde 11’den az olmayacağını, yüzde 22’ye kadar çıkabileceklerini kaydeden Eröcal, önümüzdeki hafta itibariyle LİMAŞ’ın sermayesini 75 milyon YTL’ye çıkaracaklarını ifade etti.

HİSSE DAHA DA YÜKSELEBİLİR

İHALE bedelinin bir kısmının banka kredisiyle karşılanacağını belirten Eröcal ‘Yüzde 10 döviz faizi ödemek akıl kárı değil. Pek çok banka finansman için hazır olduğunu belirtiyor’ dedi. İzmir Limanı İşletmesi için kurulacak Joing Center Company (JCC) ortaklığı içinde LİMAŞ’ın sermayesinin yüzde 11’den az olmayacağını, yüzde 22’ye kadar çıkabileceklerini belirten Servet Eröcal ‘Biz hep yüzde 15 olacağını söylüyorduk. Kesin hisse dağılımı yakında belli olacak. Bizim hissemiz yüzde 20’lere kadar da çıkabilir’ diye konuştu.

BÖLGESEL LİMAŞ’LAR GELİYOR

ERÖCAL, 13 ihracatçının 12 bin 500’er YTL sermayeyle oluşturduğu çekirdek şirket LİMAŞ’ın sermayesini 75 milyon YTL’ye çıkaracaklarını açıkladı. TCDD’nin özelleştirme kapsamındaki dört limanıyla ilgilendiklerini de kaydeden Eröcal ‘Somut birşey yok. Ancak başkanımız Oğuz Satıcı’yla bu yönde mutabakatımız var. Önümüzde, ihalesi mayıs sonunda yapılması beklenen Derince Limanı var. Ardından da Samsun Limanı ihalesi. Bölgesel LİMAŞ’lar kurulabilir. Bütün ihracatçılarımızı limanlarla ilgilenmeye çağırıyoruz’ dedi.

TEKNOLOJİ GETİRECEKLER

TÜRKİYE’NİN 3.5 milyon TEU (20’lik konteyner) liman kapasitesi olduğuna dikkat çeken Eröcal ‘Bu, dünyadaki herhangi bir liman kentinin, ihracatçı firmanın kapasitesinin çok çok altında. Biz ihracat hedefimizi, limanlarımızı modernleştirmeden, kapasitelerini artırmadan gerçekleştiremeyiz. Bizim Hutchison Grubu’nun konteyner elleçleme kapasitesi, Türkiye’nin aşağı yukarı 16 misli, 50 milyon TEU’dan fazla. Dünyada 45 tane liman işletiyorlar. Bu konuda dünyada bir numara oldukları için bizim tercihimizdir. Hem kaynak, hem de teknoloji getirecekler’ diye konuştu.

Haber: KIYMET SEZER/Star Gazetesi

Editör: TE Bilişim