Mersin Limanı işletme hakkının 36 yıllığına 755 milyon dolara PSA-Akfen Grubu’na verilmesinin ardından, dikkatler İzmir Limanı’na çevrildi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, liman işletme hakkının devri için kasım ayında çıkmayı planladığı ihale için İzmirli işadamları ikiye bölünmüş durumda. Özelleştirmede Ege Sahabet İhracatçı Birlikleri ve Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin ortaklığıyla kurulan EİB İzmir Liman AŞ, Hong Kong’lu Hutchison Whampoa ile ortak hareket ediyor. Limana talip olan bir başka İzmirli grup ise Arkas Holding öncülüğünde bir araya geldi. 87 ortakla kurulan Alsancak Liman İşletmeleri AŞ, 250 milyon dolar sermayeli olacak.

Alsancak Liman İşletmeleri Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Ertan, İzmir Limanı’nı İzmirli sanayici ve işadamları olarak almak üzere bir süredir çalışma yürüttüklerini söyledi. İzmir’de ilk kez bu miktarda sermayenin bir araya getirildiğine dikkat çeken Ertan, Arkas’ın bu birleşmede önemli bir faktör olduğunu dile getirdi. İzmir Limanı’nı İzmirli işadamları olarak işletmeyi çok arzu ettiklerini belirten Şinasi Ertan, hiçbir ortağın payının yüzde 25’i geçmeyeceği bir hisse yapısı kurduklarını kaydetti. Şirketin İzmir ekonomisi için bir kilometretaşı olacağını vurgulayan Ertan, şirketin sadece liman ihalesi değil, başka yatırımlarının da olacağını ifade ederek, “Bir holding şeklinde değişik projelerle de ilgileneceğiz. Birlik çok büyük oranda sağlandı. Şimdiye kadar ortaklardan 200 milyon dolarlık taahhütname imzası aldık. Gelecek hafta 250 milyon dolarlık sermaye ile şirketi resmen kuracağız.” dedi. Şinasi Ertan, ‘bir süre önce özelleştirilen Mersin Limanı’nın İzmir Limanı fiyatını artırdığı’ yönündeki bir soruya, iki liman arasında kıyaslama yapılmasının doğru olmadığını ifade etti.

Mersin Limanı’nın İzmir Limanı’na göre avantajlarının daha fazla olduğunu belirten Ertan, “Mersin’de 100 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç var ise İzmir’de bu oran 300 milyon doları aşar.” şeklinde konuştu. Arkas Holding İcra Kurulu Üyesi Önder Türkkanı ise limanı hangi grup alırsa alsın yatırım yapacağını ifade ederek, limanın kapasitesini 5-6 yılda 2-3 misline çıkarmak için 300 milyon dolara yakın yatırım yapmak gerektiğini söyledi.

(ZAMAN Gazetesi, Ali Rıza Karasu, İzmir )

Editör: TE Bilişim