İzmir Limanı yine uzatmaları oynuyor

İzmir Alsancak Limanı ihalesini kazanan konsorsiyumun bu cumaya kadar ödeme yapması gerekiyor. Ancak konsorsiyum, 45 günlük ek süre ve yatırım şartnamesinin esnetilmesi talebiyle Özelleştirme İdaresi'nin kapısını çalmaya hazırlanıyor.
 
İzmir Alsancak Limanı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından 23 Eylül'de sözleşmeye çağrılan Global-Hutchison-EİB Limaş Ortak Girişim Grubu'na verilen 45 günlük süre, 6 Kasım Cuma günü bitiyor. Konsorsiyumun ödemeyi yapıp sözleşmeyi teslim alması gerekiyor. 2007 Mayıs ayında gerçekleştirilen ihaleden 2.5 yıl sonra sözleşmeye çağrılan konsorsiyumun ise bu hafta 45 günlük ek süre talep etmesi bekleniyor.

Konsorsiyumun sözleşme yapmaması ve ek süre talebinin reddi halinde ihale şartnamesine göre Alsancak Limanı için iki yol izlenebilecek. Buna göre en yüksek ikinci teklifi veren firma ihaleye çağrılacak ya da yeniden ihaleye çıkılacak.

3 Mayıs 2007'de gerçekleştirilen özelleştirme ihalesini 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle Global-Hutchison-EİB Limaş Ortak Girişimi Grubu konsorsiyumu kazanmıştı. İhaleye en iyi ikinci teklifi ise Çelebi Grubu (1 milyar 270 milyon dolar) vermişti. İhaleyi kazanan Ortak Girişim Grubu, Liman-İş Sendikası ve KİGEM'in açtığı davalar nedeniyle 2.5 yıl beklemek zorunda kalmıştı.
 
 
Ek süre isteyeceğiz devirde sürpriz olmaz

Limanın 49 yıllığına işletme hakkını devralmaya hazırlanan konsorsiyumun ortaklarından EİB Limaş Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 1-2 gün içerisinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 45 günlük ek süre isteyeceklerini söyledi. Limanın devri konusunda artık bir sürprizin yaşanmasının söz konusu olmadığını belirten Ünlütürk, "İhale şartnamesinde yer alan yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım şartının esnetilmesi gibi bir talebimiz de olacak. Ödeme planının da yeniden gözden geçirilmesini önereceğiz. Ama ödeme planında pek bir değişiklik olacağını sanmıyorum" dedi.

Konsorsiyumun diğer ortakları Global ve Hutchison ile geçen ay bir araya gelerek liman konusunda yol haritası oluşturmak için görüşmeler yaptıklarını hatırlatan Ünlütürk, yeni ortaklık ve finansman noktasında da çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Bölgede giderek önem kazanan Çandarlı ve Aliağa limanlarının durumu ile ilgili olarak da değerlendirme yapan Ünlütürk, "Çandarlı ve Aliağa'daki gelişim, Alsancak Limanı'nın potansiyel iş hacmini doğrudan olumsuz etkileyecektir. Hutchison'un bu yönde eleştirileri olmuştu" dedi.
 
 
7 YILDA 300 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

İzmir Limanı ihale şartnamesine göre konsorsiyumun devirden sonraki 7 yıl içinde yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım yapması gerekiyor. Yatırımlar arasında liman, su yolunun derinleştirilmesi, konteynir depolama sahalarının yeniden düzenlenmesi, yeni rıhtım yapılması ile vinç ve ekipmanların modernizasyonu yer alıyor. Ödemede ise peşin veya vadeli olmak üzere iki ayrı ödeme seçeneği bulunuyor. Limanı 49 yıllığına devralacak alıcı bedeli ya peşin ya da yüzde 50'si peşin, kalanı iki yılda iki eşit taksitte olmak üzere yıllık yüzde 9 faizle ödeyebilecek.
 
 
İZMİR LİMANI'NIN  ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ

İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi için 4 Ocak 2006 tarihi itibariyle yayımlanan ilanlarla ihaleye çıkıldı. Söz konusu ihale süreci 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan nihai pazarlık görüşmeleri ile tamamlandı. İzmir Limanı'nın özelleştirilmesine ilişkin olarak 3 Temmuz 2007 tarih ve 2007/47 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı çıktı. İmtiyaz Sözleşmesi paraflanarak Danıştay'a gönderildi. Danıştay 2.5 yılık sürenin ardından Eylül 2009'da limanın devir imtiyaz sözleşmesini imzaladı.
 
 
RAKAMLARLA İZMİR LİMANI

Rıhtım uzunluğu: 2959 metre
Toplam liman alanı: 902.000 metrekare
Potansiyel kapasite: 11 milyon ton/yıl
Gemi kabul kapasitesi: 3650 gemi/yıl
Konteynir molü stoklama sahası: 250.000 metrekare

Editör: TE Bilişim